Shula Rijxman: NPO hard nodig voor democratie
12-01-2017 22:22:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 4109 | Tags:

Een onafhankelijke en sterke Nederlandse publieke omroep is van levensbelang voor onze democratie, zo betoogde NPO-voorzitter Shula Rijxman tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de NPO. “De vrijheid van het woord komt op steeds meer plekken onder druk te staan. Journalisten worden in hun werk beperkt en onafhankelijke omroepen worden staatskanalen. Wij zijn als Nederlanders bevoorrecht met onze pluriforme pers en een onafhankelijke Nederlandse publieke omroep. Dat is iets om te koesteren”, stelde Rijxman. 

De publieke omroep moet volgens Rijxman alle geluiden laten horen en alle Nederlanders in staat stellen hun mening en gedachten te vormen: “Juist door onze onafhankelijkheid kunnen we het debat in ere houden, alle geluiden en de diversiteit van onze samenleving laten zien en horen. Juist door onze onafhankelijkheid zijn we bovendien in staat weerstand te bieden aan de waan van de dag, nepnieuws door te prikken en te laten zien dat feiten belangrijker zijn dan beeldvorming.”

Rijxman deed een oproep aan de politiek om zorgvuldig om te springen met de publieke omroep: “De Publieke Omroep is nu meer nodig dan ooit. Steeds meer Nederlandse mediabedrijven komen in handen van steeds minder buitenlandse aandeelhouders. Stel ons in staat onze rol te vervullen. Kies voor het behoud van de must carry, zodat wij iedereen in Nederland kunnen blijven bereiken. En laat een volgend kabinet zich in Europa hard maken voor betere regels waarmee een te grote machtsconcentratie, zoals nu tussen distributeurs, kabelaars en mediabedrijven, kan worden voorkomen.”

Het komend jaar wil Rijxman de publieke omroep blijven versterken: “We gaan er nog meer aan doen om erachter te komen wat ons publiek beweegt. We blijven programma’s van hoge kwaliteit maken. We bouwen ons video-on demand platform, NPO plus, verder uit en gaan bovendien onze netten nog sterker profileren.” 

 


NIEUWJAARSSPEECH NPO - SHULA RIJXMAN

Goedemiddag, gewaardeerde makers, gewaardeerde gasten, welkom allemaal, Wat een mooi overzicht. Als ik dat zie, ben ik trots op alles wat de Nederlandse publieke omroep het afgelopen jaar heeft gebracht. Langs de oevers van de Yangtze serie, Rot op naar je eigen land, Opgeruimd wakker worden met Goedemorgen Nederland, scherp blijven met PowNed. Leren over Nederland bij Schuldig en over onze geschiedenis bij Andere Tijden.

Vakwerk van de NOS na de aanslagen in Brussel, Nice en Berlijn.

Dicht op de huid van ons publiek met Stand.nl, Het Lagerhuis en EenVandaag. De Zaak Menten, Alleen op de wereld en een Sportzomer om nooit te vergeten. En weer prachtig werk van 3FM Serious Request. Watwas Tijn ontroerend en stoer.

Tegen alle omroepen, tegen alle makers zou ik willen zeggen: dank jullie wel voor jullie geweldige werk!

BERLIJN

In oktober liep ik in Berlijn over de Bebelplatz, vlakbij de Duitse opera. Ik zag licht uit de grond komen, een monument. Het maakte indruk vanwege de bescheidenheid. Vanwege het idee dat je goed moest kijken om te zien dat er onder de grond een lege studiekamer was met lege boekenkasten.

Op 10 mei 1933 werden daar de boeken van Heinrich Heine en Thomas Mann verbrand. Omdat ze verwerpelijk werden geacht. Boekverbrandingen zijn door de eeuwen heen vaker gebruikt als censuur op morele, religieuze en politieke gronden. De vrijheid van het woord, de kracht van het individu, de stem van de maker: ze staan ook nu - op steeds meer plekken in de wereld - onder druk. Ook nu is de wereld om ons heen opstandig en onrustig: Rusland, Turkije, Polen, Hongarije, het Midden-Oosten. In die onrust komt als eerste het vrije woord in gevaar. Journalisten worden in hun werk beperkt, onafhankelijke omroepen worden staatskanalen.

In Polen demonstreren burgers vreedzaam tegen een regering die de persvrijheid beknot. De politiek gehoorzame Poolse publieke omroep brengt het nieuws onder de kop “poging tot ondermijning van de staat.” Dat gebeurt. Nu. In een Europese lidstaat. Twee uurtjes vliegen hier vandaan.

MORAAL VOOR PUBLIEKE OMROEP

Ik besefte daar in Berlijn hoe bevoorrecht wij als Nederlanders zijn met onze pluriforme pers. En met onze onafhankelijke Nederlandse publieke omroep.

En ik besefte ook hoe groot de verantwoordelijkheid is die wij als publieke omroep hebben. Juist omdat we de waarde van onafhankelijke media onderkennen, omdat we anders willen zijn dan landen waar dat niet vanzelfsprekend is.

En dan is onze taak: wij moeten alle geluiden laten horen. Om iedereen in de gelegenheid te stellen zijn mening en gedachten te vormen, om het met iets eens of oneens te zijn. Om het debat in ere te houden. Dat kan alleen als je onafhankelijk bent van overheid en commercie.

Tegelijk willen we op zoek, naar waar Nederlanders van elkaar verschillen. Naar waar ze elkaar vinden, naar wat ze gemeenschappelijk hebben. Zodat we met elkaar praten in plaats van over elkaar. Soms fel in het debat, maar schouder aan schouder voor alles wat ons dierbaar is.

En ja, dat is soms een spagaat. Het is de opdracht voor de NPO om alle geluiden in de samenleving te laten horen en tegelijkertijd onze waarden te waarborgen.

Wij zijn dankbaar voor het geld dat wij van de samenleving krijgen om onze taak te vervullen. En we vinden het belangrijk om er verantwoord mee om te gaan - en ook om er verantwoording over af te leggen. Maar nooit ten koste van onze onafhankelijkheid.

Dat is het belang van de Nederlandse Publieke Omroep - en dat is het waard om voor te vechten.

TOEKOMSTBEELD

We werken hier in Hilversum met zijn allen ongelooflijk hard om onze publieke omroep - ook in de toekomst - sterk te houden; onafhankelijk, herkenbaar, wendbaar en participerend. Hoe doen we dat?

Door erachter te komen wat ons publiek beweegt. Met programma’s van hoge kwaliteit; lineair, online, en zeker ook on-demand - want dit jaar bouwen we ons video- on demand platform verder uit.

Technologisch vers cherpt, inhoudelijk versterkt. We ontwikkelen nieuwe concepten voor online en sociale media. We gaan met intensievere en gebundelde marketingactiviteiten onze programma’s zichtbaarder en herkenbaarder maken.

We gaan onze netten sterker profileren. Nog scherper kiezen welke programma’s op welke platformen het beste tot hun recht komen. En dat altijd met de juiste mix van diepgravend, lerend en amuserend.

Dat gaan we samen doen. Met de omroepen, met producenten, de makers en met het publiek. Zodat we een vertrouwde bron en baken voor en door heel Nederland zijn en blijven.

Omroepen en makers, dit is een grote verantwoordelijkheid, die we samen dragen. Zorg dat we de diversiteit van Nederlandse samenleving laten zien en laten horen.

De omroepen en makers roep ik op dat in klare niks verhullende taal te doen. Door weerstand te bieden aan de waan van de dag. Door nepnieuws door te prikken. Door te laten zien dat feiten belangrijker zijn dan beeldvorming. Door het debat aan te gaan met allen die denken dat twitterberichtjes en one-liners het juiste beeld creëren.

Door op zoek te gaan naar de vraag en naar het echte antwoord. En tegen het parlement in Den Haag zeg ik: Bedenk en bezin u op mogelijke onomkeerbare beslissingen. De publieke omroep is nu meer nodig dan ooit. Steeds meer mediabedrijven in Nederland komen in handen van steeds minder aandeelhouders in het buitenland.

Ik zou de politiek twee dingen willen vragen: stel ons in staat onze rol te vervullen. Met middelen, en met gegarandeerde toegang voor alle Nederlanders.

En ik vraag aan een volgend kabinet zich in Europa hard te maken voor betere regels. Daarin moeten ook de langere termijn effecten van een te grote machtsconcentratie, zoals nu tussen distributeurs, kabelaars en mediabedrijven worden voorkomen. Dat kan alleen Europa regelen. Een mooie opdracht voor de nieuwe regering, want uiteindelijk gaat het om het veiligstellen van Nederlandse content voor het Nederlandse publiek. Om het veiligstellen van drama en documentaires en mooie producties van eigen bodem.

Blijf waakzaam zeg ik tegen de politiek, en kies voor een eigen sterke Nederlandse publieke omroep. Een onafhankelijke en sterke publieke omroep is keihard nodig voor onze democratie. Dat zet je toch niet op het spel - dacht ik in Berlijn.

Hoe kan het, vraag ik me af, dat de staatsecretaris afgelopen zomer de must carry ter discussie stelde. Door de garantie van de must carry zijn en blijven onze programma’s voor iedere burger in Nederland bereikbaar. In tijden van rouw en in tijden van vreugde. De mustcarry is een kwestie van een politiek die zegt: dit vinden wij belangrijk. Net zoals ze PostNL niet wilden verkopen - en terecht als je het mij vraagt. Onze eigen cultuur, onze eigen taal, wees er potverdorie zuinig op.

Wees zuinig op de publieke omroep en op de onafhankelijke makers van onze publieke content. Koester je eigen betrouwbare bron. Kies voor het ‘oranje’ van Nederland. Kies voor het ‘oranje’ van de NPO. Laten we samen investeren in een sterke publieke omroep. Want, wat wij doen, doet ertoe.

Tot slot, wil ik u graag nog iets laten zien. Voor 2017 staat een aantal mooie nieuwe programma’s op de rol, die het belang van een onafhankelijke en verbindende publieke omroep, juist in dit belangrijke verkiezingsjaar, bij uitstek onderstrepen.

Op een hoopvol 2017 en op alles wat ons dierbaar is! Proost!

www.npo.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie