Sterrenchef Niven Kunz maakt gerecht van ingrediënten Franse Frietjes van McDonald’s
11-05-2017 09:40:00 | Door: Marianna Beets | hits: 3275 | Tags:

Na vier afleveringen in 2016 van de food documentaireserie Kwaliteit en Herkomst van McDonald’s, is het nu tijd om een zeer geliefd icoon in de schijnwerpers te plaatsen… de Franse Frietjes! In deze eerste aflevering van 2017 gaat topchef Niven Kunz, eigenaar van het door Michelin bekroonde restaurant Niven in Rijswijk, de uitdaging aan om met de ingrediënten van de Franse Frietjes een sterrengerecht te maken. Voordat hij aan de challenge begint, onderzoekt hij eerst samen met Hugo Kennis, tv-kok en 24Kitchen-presentator, waar de aardappelen vandaan komen en hoe de Franse Frietjes worden gemaakt. Zij brengen daarvoor een bezoek aan aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer in Kruiningen, die de Franse Frietjes voor McDonald’s in Nederland maakt.

De zoektocht van Hugo en Niven begint bij de aardappelopslagloods, waar de aardappelen opgeslagen liggen. McDonald’s gebruikt voor al haar Franse Frietjes het Innovator ras. Dit ras is gekozen vanwege het bijzonder grote formaat en de goudgele bakkleur. Vervolgens brengen Niven en Hugo een bezoek aan de fabriek, om het verwerkingsproces met eigen ogen te zien. Daar zien ze hoe de aardappelen binnenkomen en worden gewassen, geschild en met een snelheid van 120 km per uur in het water door een speciaal mes worden gestuwd en gesneden tot Franse Frietjes.

Kunz: “Het is interessant om het hele verwerkingsproces te zien en ik ben positief verrast dat er voor de frietjes van McDonald’s niet meer dan vijf ingrediënten worden gebruikt. Goed om te zien dat het een broodje aap verhaal is dat er allerlei extra ingrediënten aan toegevoegd zouden worden. Ook ben ik onder de indruk dat ze bij zo’n grote productieomvang zo’n constante kwaliteit kunnen waarborgen. Al met al een leerzaam bezoek!”

Van Franse Frietjes tot luchtige Aardappelmousseline
Dit keer is de bestemming echter geen McDonald’s restaurant. Ongeveer 10 kilogram aardappelen gaat naar sterrenrestaurant Niven in Rijswijk. Niven Kunz, eigenaar van het restaurant, werkt al vanaf zijn zeventiende op sterrenniveau en heeft al sinds zijn vierentwintigste een Michelinster. Na het ontvangen van de McDonald’s ingrediënten (de aardappelen, zout, plantaardige olie en als extra toevoeging uit de McDonald’s keuken: peper, room en bacon strips) laat Niven zijn ware talent zien. In een handomdraai verrast hij zijn gasten met een luchtige aardappelmousseline. Voor een cheftwist voegt hij slechts een vleugje bieslook en truffel toe.

De food documentaireserie Kwaliteit & Herkomst is een serie afleveringen waarin de kwaliteit en (lokale) herkomst van de ingrediënten van iconische McDonald’s producten centraal staan. Topchefs kunnen zelf in de keten van McDonald’s zien waar de McDonald’s ingrediënten vandaan komen en hoe deze verwerkt worden, voordat zij er zelf mee aan de slag gaan. Zij krijgen de mogelijkheid om de kwaliteit en herkomst van de ingrediënten te beoordelen en mogen ongecensureerd hun mening geven en vragen stellen.

www.mcdonalds.nl/topkoks

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie