Strijd om Bijlmerflat Gliphoeve in RadioDoc
10-08-2017 15:36:58 | Door: Katja Brokke | hits: 4016 | Tags:

Gliphoeve – een vergeten strijd besteedt met een radiodocumentaire en een interactive aandacht aan het roemruchte verleden van Bijlmerflat Gliphoeve dat in de vergetelheid is geraakt.

Een mooie zomeravond in 1974. Een groep Surinaamse activisten trekt de Bijlmerflat Gliphoeve in en kraakt bijna 100 woningen. Volgens de activisten een noodgreep. De vele Surinaamse nieuwkomers in Nederland kunnen nauwelijks aan een woning komen en voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Na de kraakactie barst een hevige strijd om Gliphoeve los. De politie zet de Surinaamse gezinnen die in de gekraakte woningen zijn geplaatst uit hun huizen, waarna de activisten direct nieuwe kraakacties op touw zetten.

Na een klein jaar bindt de overheid uiteindelijk in. De bewoners van de gekraakte woningen krijgen een huurcontract. Gliphoeve wordt een getolereerd Surinaams eiland in de Bijlmer en blijft dat tot 1984. Een flat met zijn eigen mores: een markt met tropisch fruit in de binnenstraat, overbewoning, gokhuizen, bordelen en feesten tot diep in de nacht.

In Gliphoeve – een vergeten strijd, gemaakt door Maartje Duin en Daan Dekker, halen voormalig krakers en flatbewoners herinneringen op aan woelige tijden. Wat heeft de strijd opgeleverd? En waarom is dit verhaal, dat regelmatig de voorpagina’s haalde, in de vergetelheid geraakt?

Radiodocumentaire

Uitzending is op zondag 10 september om 21.00 uur in RadioDoc op NPO Radio 1.

Interactive

Naast de radiodocumentaire verschijnt op VPRO.nl een interactief verhaal. Met filmbeelden van fotograaf Jaasir Linger, audio en tekst wordt het voormalige Gliphoeve tot leven gewekt. De interactive wordt vrijdag 25 augustus 21.00 uur gelanceerd tijdens Bijlmerbios, de openluchtbioscoop onder metrostation Kraaiennest en is daarna te zien op vpro.nl/gliphoeve.

www.2doc.nl/documentaires/series/radio-doc

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie