TMG boekt 1,6 miljoen euro winst in 2016, omzet daalt
08-03-2017 08:22:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 1843 | Tags:

Door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen is er voor TMG een buitengewone situatie ontstaan. Op grond daarvan is besloten om de volledige goedgekeurde jaarrekening en het jaarverslag binnen enkele weken te publiceren. In verband hiermee zal ook de Algemene Vergadering van Aandeelhouders die voor 19 april 2017 stond gepland, worden uitgesteld.

Een nieuwe datum voor de AVA zal nog worden bepaald, met inachtneming van de wettelijke termijnen. Alle informatie hieronder refereert naar de unaudited cijfers.


Financiële highlights

 • Nettowinst van EUR 1,6 miljoen tegenover een verlies van EUR 23,6 miljoen in 2015.
 • Opbrengsten dalen met 6,9% naar EUR 421,0 miljoen, met name als gevolg van lagere advertentie-inkomsten uit print (2015: -6,8%).
 • Voorziene kostenbesparingsmaatregelen op schema.
 • Verbetering EBITDA-resultaat naar EUR 9,0 miljoen (2015: EUR 7,7 miljoen).
 • EBITDA-resultaat exclusief reorganisatielasten EUR 22,0 miljoen (2015: EUR 34,7 miljoen).
 • De strategische samenwerking met Talpa (Sky Radio Group) resulteert in boekwinst van EUR 4,3 miljoen.


Operationele highlights

 • De realisatie van de 24/7 strategie vordert op het gebied van organisatie efficiency en de ontwikkeling van de merken.
 • De uitbesteding van de drukwerkactiviteiten werd afgerond, activiteiten werden geconcentreerd in Amsterdam: Holland Media Combinatie en Relatieplanet verhuisden naar Amsterdam.
 • Ondermeer VROUW, Telesport, DFT, Privé, De Gooi- en Eemlander lanceerden nieuwe digitale uitingen. Het merkbereik van VROUW.nl is inmiddels 2,6 miljoen per maand.
 • De krachtige combinatie van woord en beeld bij de merken resulteert in een grote stijging van het aantal videoviews. Bij De Telegraaf steeg het aantal videoviews met 32% naar 24,4 miljoen per maand. Bij Dumpert steeg het aantal videoviews met 40% naar 150,8 miljoen per maand.
 • Printuitgaven werden verbeterd: De Telegraaf ontwikkelde de nieuwe zaterdagbijlage VRIJ, Metro vernieuwde de maandelijkse bijlage Metro Lifestyle en Privé lanceerde de koninklijk-huisspecial Privé Royal.
 • De earn out-afspraken met Talpa hebben geleid tot een verhoging van het TMG-belang in het gezamenlijke radiobedrijf met 1% naar 23%.


Toelichting jaarcijfers
2016

De opbrengsten daalden met 6,9 procent van 452 naar 421 miljoen euro. De inkomsten uit advertenties (exclusief normalisaties) liepen terug met 14,6 procent van 113,8 naar 97 miljoen euro, vooral onder invloed van de negatieve ontwikkeling in de Nederlandse print advertentiemarkt. De inkomsten uit abonnementen namen af met 2,9 procent van 185 miljoen naar 180 miljoen euro.

De EBITDA is uitgekomen op 9,0 miljoen euro, een verbetering ten opzichte van 2015 (7,7 miljoen euro) dankzij de eerdergenoemde kostenbesparingen en lagere reorganisatielasten. Exclusief reorganisatielasten daalde de EBITDA tot 22 miljoen euro. Dankzij lagere eenmalige afboekingen, een boekwinst op de verkoop van Sky Radio Group en een belastingbate is het netto-verlies van 23,6 miljoen euro in 2015 omgebogen in een nettowinst van 1,6 miljoen euro.

De kaspositie per einde jaar is 19,5 miljoen euro ten opzichte van 42,9 miljoen euro per 31 december 2015. De daling komt met name door 29,9 miljoen euro betaalde reorganisatielasten en de hoge negatieve kasstroom uit financieringsactiviteiten, onder andere door de betaling van dividend en de aankoop van het resterende 10 procents-belang in Sky Radio Group van V-Ventures. In de kaspositie per 31 december 2016 is inbegrepen de terugontvangst van het Ministerie van de reeds betaalde termijnen inzake de Radio Veronica licentie van in totaal 15,0 miljoen euro (inclusief rente). Tevens is eind december een factuur ontvangen voor de nieuwe waarde van de licentie (14,7 miljoen euro inclusief rente), welke begin 2017 is voldaan. TMG is in beroep gegaan tegen de door de Minister nieuw vastgestelde waarde en zal ook tegen de rentebeschikking in rechte opkomen.

De definitieve jaarcijfers over het boekjaar 2016 zullen binnen enkele weken worden gepubliceerd. Op de jaarcijfers in dit persbericht is nog geen accountantscontrole toegepast.

www.tmg.nl

 

Lees ook:

John de Mol verzoekt Ondernemingskamer onderzoek te gelasten en onafhankelijke commissaris TMG te benoemen

Ondernemingsraad TMG sleept commissarissen voor de rechter, Geert-Jan van der Snoek en John de Mol beraden zich

TMG wijst bod Talpa af, Talpa vergroot belang in TMG tot 23,3 procent

Mediahuis neemt TMG over, overnameprijs naar 6 euro per aandeel, Raad van Bestuur TMG geschorst door commissarissen, Keesing wordt verkocht, Talpa verhoogt bod naar 6,50 euro

Harry de Wit spreekt voorkeur uit voor Talpa - Centrale Ondernemingsraad TMG wil gelijkwaardig speelveld voor bieders

Mediahuis en VP Exploitatie: Bod van Talpa niet realistisch

John de Mol verhoogt bod op TMG naar 6,35 euro per aandeel

Mediahuis meldt definitieve overname belang Delta Lloyd in TMG

Mediahuis en VP Exploitatie verhogen bod op TMG van 5,25 naar 5,90 euro - zelfde bod als John de Mol

Mediahuis verwerft recht op overnemen TMG-aandelen van Delta Lloyd

TMG laat John de Mol in de boeken kijken

John de Mol doet bod op TMG

[Analyse] Wat wil John de Mol met TMG

Mediahuis en VP Exploitatie bevestigen voorgenomen gezamenlijk bod op TMG

Mediahuis en VP Exploitatie doen overnamebod op Telegraaf Media Groep

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNieuws Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie