VINEX lanceert NOBO
01-11-2016 11:15:00 | Door: Katja Brokke | hits: 2537 | Tags:

VINEX (De Verenigde Internet Exploitanten) heeft de nieuwe standaard voor digitaal bereikonderzoek gelanceerd. De nieuwe planningcurrency, genaamd NOBO (Nederlands Online Bereiks Onderzoek) zal betrouwbare en gedetailleerde data voor de onlinedisplaymarkt leveren. Binnen NOBO wordt het voor het eerst mogelijk om het internetgedrag op alle platformen te rapporteren, zowel cross-device als op detailniveau.
De eerste toplijsten laten de grootste online spelers in Nederland zien. Onder de Nederlandse merken zijn Marktplaats, Nu.nl en Buienrader het grootst. Ook nieuwsmerken als RTL Nieuws, NOS, AD en Telegraaf zijn in de toplijst te vinden. In rankings van specifieke doelgroepen gaan andere mediamerken aan kop.Aanpak

NOBO is geïnitieerd door twintig toonaangevende mediabedrijven. Bijzonder is dat NOBO de bereiksmeting combineert met tellingen van het gehele internetverkeer (censusdata). Het panel is leading bij het bepalen van bezoekersprofielen en bereik. De koppeling naar censusdata zorgt ervoor dat de surf-volumes in NOBO in lijn zijn met het werkelijke internetverkeer. Die aansluiting zal de acceptatie en bruikbaarheid in de markt vergroten. Onderzoeksbureau Kantar TNS heeft een onderzoekspanel ingericht dat een getrouwe afspiegeling is van de Nederlandse bevolking. Door uit te gaan van huishoudens komen alle gangbare doelgroepen en devices in beeld. Ook jongeren, doorgaans een moeilijke groep voor online onderzoek, zijn door deze aanpak in ruim voldoende mate vertegenwoordigd. Participerende online media zijn voor dit onderzoek voorzien van een tag. Om ook aan te sluiten op de behoefte van “global players” als Facebook is er in NOBO een extra module ingebouwd die niet-getagde sites kan rapporteren.

Samenwerking

Er wordt samengewerkt met SKO. Het panel wordt door VINEX samen met deze organisatie beheerd en tevens benut voor rapportages over het gebruik van online-video. Ook print-currency NOM is betrokken bij de nieuwe opzet. Deze organisatie kan het digitale bereik voor dagblad- en magazinemerken uit NOBO destilleren.

Bas de Vos, directeur a.i. van NOBO: “Het is een enorme prestatie van de online media-industrie dat we nu betrouwbare bereiksdata aan de markt kunnen leveren. De hybride onderzoeksopzet vraagt om fikse inspanningen van de deelnemende publishers zelf en van het data-science team van onderzoeksbureau Kantar TNS in het bijzonder. Maar daardoor hebben we nu wel actuele en robuuste bereikscijfers die vanaf vandaag de online planning-currency in ons land kunnen gaan vormen.”

Hoewel het onderzoek in eerste instantie door uitgevers is gelanceerd, zijn de adverteerders niet ontevreden met de totstandkoming van NOBO.

Hanne Alblas, mediaspecialist van BVA: “Marktgedragen planningsdata is voor adverteerders belangrijk als opmaat voor campagnemetingen.
De samenwerking met SKO en NOM maakt het onderzoek nog interessanter.”

www.vinex.nl/nobo

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie