Vereniging Bartiméus Sonneheerdt wil meer audiodescriptie op tv
19-07-2017 15:33:00 | Door: Katja Brokke | hits: 2666 | Tags:

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt lanceert campagnevideo van Ik wil audiodescriptie. Het filmpje laat zien dat het voor mensen met een visuele beperking moeilijk is om televisieprogramma’s te volgen. De campagne roept op een petitie te tekenen. Samen met andere belangenorganisaties wil Bartiméus Sonneheerdt 40.000 handtekeningen verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren.

Er wonen 350.000 mensen met een visuele beperking in Nederland. Waar ondertiteling voor doven en slechthorenden al meer dan twaalf jaar verplicht is, bestaat er geen wetgeving die dergelijke voorzieningen voor blinden en slechtzienden faciliteert. Hiermee loopt Nederland achter op het gebied van audiodescriptie; een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. In het Verenigd Koninkrijk is de dienst al verplicht en Netflix biedt het in het Engels aan bij hun Original Series. Door het aanbieden van de petitie hoopt Bartiméus Sonneheerdt dat de overheid omroepen gaat verplichten twintig procent van het televisieaanbod te voorzien van audiodescriptie.

De campagnevideo is opgenomen tijdens de lopende Piaggo-tour. Een Piaggo-wagentje is omgebouwd tot reizende minibioscoop om mensen door het hele land te laten beleven hoe het is om televisie te kijken zonder beeld.

Audiodescriptie

Bij audiodescriptie beschrijft een stem alle visuele elementen in de pauzes tussen de dialogen, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Met behulp van de app Earcatch krijgt men te horen wat er op dat moment in beeld gebeurt. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma beter volgen.

www.ikwilaudiodescriptie.nl

 

Lees ook: NPO biedt Penoza en Flikken Rotterdam aan met audiodescriptie

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie