Vodafone - MEC, ACHTUNG! - radioadverteerder van het jaar
12-06-2015 11:31:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 4149 | Tags:

De RAB Radio Advertising Awards zijn tijdens het ‘Wat is radio?’ event uitgereikt. Ruim 300 vakgenoten zagen hoe Vodafone (MEC, Achtung!) bekroond werd tot radioadverteerder van het jaar. BMW (JWT Amsterdam), Media Markt (JWT Amsterdam) en Nationaal Militair Museum (105) werden door de vakjury ‘creatie radiocommercials’ tot winnaars bekroond. Lars van Es van Vizeum pakte de titel radioplanner van het jaar. En de favoriet van de Nederlandse consument is Fiat 500 met de radiocommercial Kasteel.

De vakjuryprijs voor beste radiocommercial in de profit sector is gewonnen door BMW met de campagne ‘Genegeerde navigatie’, gecreëerd door reclamebureau JWT Amsterdam en Soundcircus. De jury: “Fraaie serie van drie radiocommercials die elk een minuut mogen duren. Met liefde en vakmanschap gemaakt, mooi acteerwerk. Een feestje om naar te luisteren. Goed gebruikgemaakt van de herkenbaarheid van het negeren van je navigatiesysteem. Elke keer als je de commercial hoort, ontdek je nieuwe elementen.”

In de non-profit categorie was het lang spannend. Na stemming door de jury was het gelijkspel tussen twee fantastische kandidaten. Volgens de regels bepaalt de voorzitter dan de winnaar en dat is de introductiecampagne van het Nationaal Militair Museum geworden, gemaakt door 105 in samenwerking met MacLoud Amsterdam. De jury: “Het is altijd leuk als je eerst op het verkeerde been wordt gezet. Je denkt dat het over defensie gaat, maar het is de introductie van een interactief museum. De serie van drie is goed gevonden en aanvullend op elkaar. Mooie vertaling van militair taalgebruik naar de dagelijkse praktijk. Extra humoristisch is de www-verwijzing.”

De actualiteitsprijs omvat radioproducties in spot en non-spot die het medium radio het beste gebruiken. De jury heeft hier stevig gedebatteerd. Volgens de jury hebben alle genomineerden (Bavaria, ING, Media Markt en Wakker Dier) goede elementen. Ze konden echter geen eenduidige winnaar benoemen, omdat ze alle vier ook kansen hebben laten liggen, soms in uitvoering en soms in boodschapoverdracht. Twee commercials hielden de strijd vol tot het einde en voor de winnaar heeft de jury vooral gekeken naar wie het beste gebruik maakt van het medium radio en dat is de prijscampagne van Media Markt. De jury: “Dat een prijsvechter met een dergelijke commercial op de radio te horen is, is goed. Juist het gebruik van de actualiteit die ook in het nieuws terugkomt, maakt het sterk en opvallend.” De betrokken bureaus bij deze campagne zijn: JWT Amsterdam, Studio Alfred Klaassen en Mindshare.

Met maar liefst 43% van de stemmen heeft de Nederlandse consument bepaald dat Kasteel van Fiat 500, gemaakt door Saatchi & Saatchi | Leo Burnett, de publieksprijs van de RAB Radio Advertising Awards heeft gewonnen. Studio de Keuken en Maxus werkten ook mee. Voor deze prijs werden zes voorrondes gehouden waarin steeds twintig radiocommercials door minimaal duizend respondenten werden beoordeeld. De voorrondes werden uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel. Een radiocampagne op alle RAB-radiostations riep consumenten op om te stemmen via de website www.debesteradiocommercial.nl.

Vodafone (MEC, Achtung!) mag zich in 2015 radioadverteerder van het jaar noemen. Vorig jaar ging deze adverteerder er al met twee awards vandoor (beste radiocommercial profit en de publieksprijs). Deze bekroning erbij maakt dat Vodafone met afstand de beste radioadverteerder van het moment is. De jury oordeelt het volgende: “Vodafone heeft een consistent gebruik en een specifieke aanpak van het medium radio. Met het gebruik van audio, een telefoongesprek, hebben ze een heel goed concept voor juist radio. Al twee jaar actief met maandelijks twee nieuwe radiocommercials binnen hetzelfde thema. De lijn vasthoudend en met genoeg variatie. Luisteraars kijken inmiddels uit naar de nieuwe aflevering van de soap. Rust en ruimte om het verhaal op te bouwen en daarmee ook thematisch gebruik van het medium radio.”

Lars van Es van Vizeum heeft de prijs voor radioplanner van het jaar in ontvangst genomen. Al eerder genomineerd en nu bekroond door de radiostations: “Lars is uitermate vakkundig en gaat altijd voor het beste plan. Hij is heel betrokken; hij volgt radioflights op de voet en is tot en met de uitzendschema’s ‘van de partij’. Lars is een goede en kritische planner, hij gaat volledig voor zijn klanten en zijn analyses zijn scherp. Kortom, Lars beheerst het vak van radioplanning tot in de puntjes.”

Alle radiocommercials van de winnaars en genomineerden zijn te beluisteren op www.rab.fm.

Het RAB (Radio Advies Bureau) is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations en staat voor het vermarkten van radiokennis & inspiratie van nu en van morgen voor de adverteerder en haar adviseurs. RAB is één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) en biedt ondersteuning aan adverteerders, reclame- en mediabureaus om effectieve en creatieve radioreclame te maken.

www.debesteradiocommercial.nl 
www.rab.fm

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie