ANP neemt Twitterdashboard RTreporter in gebruik
11-02-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3898 | Tags:

 

Het ANP heeft als eerste persbureau in de wereld de software van RTreporter in gebruik genomen om op Twitter, volledig geautomatiseerd, in een vroeg stadium nieuws te signaleren. Na een succesvolle proef van 3 maanden is een jaarcontract gesloten met RTreporter. Het Twitterdashboard van RTreporter is door het ANP nu geïntegreerd in het nieuwsgaringsproces.

 

Onlangs werd bekend dat Datminr en CNN een dienst gaan uitrollen die op basis van data-analyse nieuws probeert te ontdekken in tweets. In Nederland is RTreporter, in samenwerking met de Vrije Universiteit en ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Pers, al sinds 2012 actief op dit vlak.

 

De redactie van de populairste nieuwswebsite van Nederland, NU.nl, werkte mee aan de ontwikkeling van het Twitterdashboard en heeft het inmiddels al bijna een jaar in gebruik. Het dashboard leidt dagelijks tot berichtgeving op NU.nl.

 

Het ANP is tevreden over de resultaten van de proef met RTreporter, zegt Johan Groeneveld, adjunct-hoofdredacteur. "De doelstelling was om minimaal vijf keer per week op het spoor te komen van een naar ANP-maatstaven nieuwswaardig item. Die doelstelling is ruim gehaald." Het Twitterdashboard zal nu verder worden uitgerold waarbij onder meer een groot scherm zal worden geplaatst waardoor het een prominente plek krijgt op de ANP-redactie.

 

Bert Kok, een van de oprichters van RTreporter, is erg blij met de samenwerking met het ANP. "Het persbureau werkt ook mee aan de verdere ontwikkeling van het dashboard. Zo willen we taalanalyse toevoegen om RTreporter nog relevanter te maken voor journalisten. Het ANP zal nauw worden betrokken bij dit project."

 

www.anp.nl

www.rtreporter.com

 

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie