Associated Press zet robot in als journalist
01-07-2014 13:59:49 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3545 | Tags:

 

Een doorbraak op het gebied van contentproductie: het internationale persbureau Associated Press (AP) heeft aangekondigd dat het verhalen over kwartaal- en jaarcijfers van bedrijven voortaan geautomatiseerd laat schrijven, op basis van technologie van het bedrijf Automated Insights.

 

Deze automatiseringsslag leidt er volgens AP-manager Lou Ferrara toe dat het aantal artikelen exponentieel kan groeien van 300 handgeproduceerde stukken per kwartaal naar maar liefst 4400 artikelen. Het gaat in eerste instantie om stukken over Amerikaanse bedrijven.

 

Volgens Ferrara is het doel journalisten vrij te maken voor achtergrondverhalen over diezelfde bedrijfscijfers en trends te signaleren. Dat een deel van de productie wordt geautomatiseerd, heeft volgens hem geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Stukken die geautomatiseerd worden geschreven, zullen als zodanig worden geïdentificeerd. Website Poynter meldt dat AP deze maand al met de robot-artikelen van start gaat.

 

Automated Insights, het bedrijf dat de technologie ontwikkelde, spreekt over een revolutionair nieuw businessmodel. 'We hebben het standaardmodel voor contentcreatie op z'n kop gezet', aldus ceo Robbie Allen van Automated Insights. 'De gebruikelijke manier van werken is: ik hoop dat een miljoen mensen dit artikel lezen. Ons model is het tegenovergestelde: wij willen één miljoen stuks content creëren waarvan ieder individu een ander artikel leest.'

 

De NOS maakt in een (handgeschreven) artikel duidelijk dat voor een website vol foutloze artikelen door robots nog een lange weg is af te leggen.

 

Dit artikel is geschreven door een mens. Echt waar. Echt waar! ECHT WAAR!

www.ap.org