Berenschot/WEKA: Bezuinigen op personeelsbeleid werkt kostenverhogend
12-09-2013 13:09:14 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3297 | Tags:

Organisaties met lagere investeringen op het terrein van Human Resources (HR) worden vaker gekenmerkt door een hoger ziekteverzuim en personeelsverloop. Hoewel zeker in tijden van crisis een efficiënte HR-afdeling wenselijk is, kan dit zijn doel voorbij schieten en leiden tot aanzienlijk hogere kosten voor de organisatie, zo blijkt uit het onderzoek Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement van organisatieadviesbureau Berenschot en HR Strategie (imprint van WEKA Business Media).

 

In het onderzoek komt naar voren dat organisaties met relatief kleine HR-afdelingen doorgaans minder investeren in het opleiden van medewerkers en een significant hoger ziekteverzuim en personeelsverloop hebben. Binnen de categorie waarbij één HR-medewerker 125 medewerkers bedient investeren organisaties 40 procent minder in de ontwikkeling van hun medewerkers en ligt het ziekteverzuim met 4,5 procent ruim boven het gemiddelde.

 

Verzuimkosten hoog

Door een reductie van één procent verzuim kan een gemiddeld bedrijf al snel een halve ton per jaar aan kosten besparen. Voor een multinational zelfs een miljoen per jaar. “Dit is slechts een zeer beperkte indicator van de invloed van HR,” zegt onderzoeker Hella Sylva van Berenschot, “Diverse onderzoeken tonen aan dat meer aandacht voor personeel leidt tot betere organisatieresultaten.”

 

Budgetverlaging op het gebied van personeelsbeleid heeft wellicht als oorzaak dat HR-afdelingen onvoldoende in staat zijn om hun toegevoegde waarde financieel inzichtelijk te maken. ”Door de specifieke resultaten van HR beter meetbaar en uitlegbaar te maken voor de eigen organisatie, zal HR niet enkel als kostenpost worden gezien, maar als logische investering,” vult Johan van Dam van Berenschot aan.

 

Over het onderzoek      

Het onderzoeksrapport Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2013-2014, waaraan 143 personeelsmanagers hebben deelgenomen uit de profit en non-profit sector, meet prestaties op het gebied van in- en uitstroom van personeel, verzuim, opleidingen, personeelsbezetting en budgetten. Het in boekvorm gegoten onderzoek bevat meer dan 100 tabellen en grafieken met de belangrijkste Human Resources (HR) ken- en stuurgetallen, analyses en interviews met gerenommeerde HR-managers.

 

http://rapporten.hrpraktijk.nl/boek/onderzoeksrapport-ken-en-stuurgetallen-voor-personeelsmanagement-2013-2014.12236.html

 

Over Berenschot
Berenschot is een onafhankelijk organisatieadviesbureau met ruim 500 medewerkers in de Benelux. De Berenschot Groep heeft vestigingen in Nederland, België en op Curaçao. Daarnaast zit Berenschot als partner in de E-I Consulting Group, een Europees samenwerkingsverband van toonaangevende adviesbureaus.

 

Over WEKA Business Media en HR Strategie

WEKA Business Media  in Amsterdam maakt deel uit van het internationale uitgeefconcern WEKA Group, dat met 20 uitgeverijen in 5 Europese landen en circa 1.400 medewerkers tot de grootste uitgeverijen van Europa behoort. WEKA Business Media biedt een compleet assortiment van uitgaven zoals tijdschriften, boeken, seminars en online producten voor de vakgebieden HRM en facility management.

 

www.berenschot.nl  

www.weka.nl

www.hrstrategie.nl

www.hrpraktijk.nl

www.hracademy.nl

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie