Businesscompleet.nl: MKB ligt plat na 1 dag internetstoring
19-05-2014 11:00:02 | Door: Nico Scherphuis | hits: 2979 | Tags:

Het merendeel van de MKB-bedrijven in Nederland komt ernstig in de problemen als internet er langer dan een dag uit zou liggen. 20 procent van de ondernemers geeft aan meteen last te hebben, 10 procent houdt het nog een uurtje vol zonder internet. De afhankelijkheid van internet wordt ook als grootste nadeel ervaren voor ondernemers om in de cloud te werken.

- Meeste bedrijfsbestanden lokaal opgeslagen

- E-mail meest gebruikte clouddienst

- Top drie voordelen clouddiensten

 

De ondernemers deden mee aan een onderzoek van websitebouwer iblox in samenwerking met BC.nl, het grootste platform voor het MKB. Aan het onderzoek namen 445 MKB'ers deel. De vraag was: Hoe lang kan jouw bedrijf zonder internet zonder in de problemen te komen? 27 procent geeft aan een dagdeel, 18 procent een dag en 16 procent een paar dagen. Slechts een handjevol ondernemers geeft aan geen last te hebben van een internetstoring.

 

Geen behoefte

De meesten (93 procent) weten wat er met werken in de cloud wordt bedoeld, maar hebben hun bedrijfsvoering er niet op ingericht. Ze hebben geen behoefte aan verandering (31 procent) of hebben zich nog geen tijd gegund om dit uit te zoeken (23 procent). Bijna een op de vijf (19 procent) zegt op termijn wel gebruik te gaan maken van clouddiensten.

 

Bestanden lokaal

Logisch gevolg is dat het gros van de bedrijven zijn bestanden niet in de cloud bewaart. Slechts 10 procent van de bedrijven doet dit. Nagenoeg alle bedrijven (99 procent) bewaren bestanden (ook) lokaal op de eigen computer. 16 procent gebruikt een externe harde schijf. Behalve de afhankelijkheid van internet worden vooral onzekerheid over de privacy (57 procent) en de veiligheid (54 procent) als reden aangegeven om bestanden lokaal te houden.

 

Veel software online

Qua software ligt het anders. 66 procent geeft aan met zowel geïnstalleerde software als online software te werken. 30 procent werkt alleen met geïnstalleerde software op de computer. Clouddiensten die eruit springen qua gebruik zijn e-mail (door 93 procent), data opslag en het delen van data (70 procent) en HRM (68 procent). Het gebruik van software rondom het in de lucht houden van de website zit deze top drie op de hielen (60 procent).

 

E-mail

Dat e-mail zo hoog scoort heeft natuurlijk ook alles te maken met de mobiliteit van de ondernemer. 53 procent is meerdere keren per week op pad voor de zaak en 11 procent zelfs meerdere keren per dag. Als je vaak op pad bent, is het handig als je te bereiken bent en dus wordt er nogal eens ingelogd. 22 procent van de ondernemers geeft aan zelfs meerdere malen per dag in te loggen. De apparaten die onderweg worden gebruikt zijn smartphone (83 procent), laptop (56 procent) en tablet (38 procent).

 

Top drie voordelen clouddiensten

Werken in de cloud maakt het mogelijk te werken waar het uitkomt. Dat wordt onderkend door de ondernemers. Top drie redenen om te kiezen voor werken in de cloud zijn:

- Plaats- en tijdonafhankelijk werken

- Flexibiliteit van apparatuur

- Online samenwerken

 

Het zet er naar uit dat er in de toekomst wel meer gebruik zal worden gemaakt van clouddiensten, vooral voor e-mail, hosting websites en internetbellen. Respectievelijk 34, 25 en 24 procent van de deelnemers wil hiermee aan de slag gaan. Opslag van bedrijfsgegevens in de cloud staat bij 6 procent op het to do-lijstje.


www.bc.nl

www.mkb.nl 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie