Catawiki: Kuifje-album voor 17.000 euro geveild
20-09-2013 14:17:35 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4742 | Tags:

 Op een veiling met stripalbums, beeldjes en tekeningen van Kuifje is gisteravond het zeldzame Kuifje-album Tintin et Milou en Amérique uit 1934 verkocht voor bijna 17.000 euro. Het album is bijzonder omdat het indertijd zonder toestemming van de Belgische tekenaar Hergé in Frankrijk werd uitgegeven. Het is daarmee het eerste illegale Kuifje-album ooit. De online veiling (www.catawiki.nl/herge) vond plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. De totale veiling leverde bijna 100.000 euro op.

 

Zeldzaam album
In Frankrijk werden de avonturen van Kuifje in Amerika voorgepubliceerd in het tijdschrift Coeurs Vaillants. Het magazine bracht die voorpublicatie ook uit in dit album. Hergé heeft hier echter nooit toestemming voor gegeven. Kenners denken dat er van deze editie slechts 2.000 exemplaren zijn gedrukt. Dit maakt het album dan ook tot één van de zeldzaamste albums van Kuifje. 'Het album dat is geveild was niet eens in een hele mooie staat, maar je komt het gewoon bijna nooit tegen', aldus veilingmeester Patrick Vranken.

 

Overige topstukken
Naast het zeldzame album werden tijdens de veiling meer items voor topprijzen verkocht. Zo werd een kleine tekening van Hergé voor meer dan 3.500 euro geveild. Een beeld van Kuifje in een auto uit De Sigaren van de Farao werd voor 1.400 euro geveild. En een eerste kleurendruk van het album Het gebroken oor uit 1943 wisselde voor meer dan 6.500 euro van eigenaar. Volgens Vranken blijft Kuifje wereldwijd zeer populair bij verzamelaars en beleggers. 'Gisteravond werd er druk geboden uit alle delen van de wereld. Er waren meer dan 1.000 bieders uit onder andere Amerika, Australië, Zwitserland, Frankrijk, Hong Kong en Scandinavië'.

 

Meer bijzondere veilingen
Veilinghuis Catawiki organiseert veel bijzondere stripveilingen. Zo is vandaag een grote Originele striptekeningen-veiling gestart (www.catawiki.nl/originelen). De verwachte opbrengst van deze veiling ligt rond de 100.000 euro. Topstuk van deze veiling is een originele aquarel van de Italiaanse striptekenaar Milo Manara waar naar verwachting tussen de 10.000 en 20.000 euro voor zal worden geboden.

*De genoemde opbrengsten zijn inclusief veilingkosten.

 

Over Catawiki
Met meer dan 100.000 gebruikers en 1,5 miljoen bezoekers per maand is Catawiki 's werelds grootste catalogus en veilinghuis voor verzamelaars. Wekelijks houdt Catawiki online veilingen van zeldzame verzamelobjecten zoals stripboeken, postzegels, munten, wijn, speelgoed, boeken, curiosa en kunst.

De site is eind 2008 gelanceerd met enkele rubrieken. Sindsdien zijn aan de catalogus 2 miljoen verzamelobjecten toegevoegd in meer dan 70 rubrieken. Verzamelaars en handelaren kunnen op het Catawiki platform ook een eigen shop starten. Er worden al 6 miljoen verzamelobjecten aangeboden door verkopers uit de hele wereld.

In juli 2010 stapten de investeerders Peak Capital en de NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij) in Catawiki. In november 2010 won Catawiki de publieksprijs van de Accenture Innovation Awards. Catawiki is gevestigd in Assen, Nederland.     

 

www.catawiki.nl/herge

www.catawiki.nl/originelen

 

Dit persbericht is gedistribueerd door ANP Pers Support  

 

                                                                                                Home

 

 
www.perssupport.nl/apssite/permalink/77719