CBP: Volgen bezoekers omroepwebsites met cookies in strijd met de wet
09-07-2014 12:12:06 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3397 | Tags:

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verzamelt met zogeheten tracking cookies persoonsgegevens van websitebezoekers zonder hiervoor hun ondubbelzinnige toestemming te vragen. Daarmee overtreedt de NPO de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dit concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek naar het plaatsen van tracking cookies door de NPO. Met deze tracking cookies kan de NPO het surfgedrag van bezoekers van verschillende omroepwebsites volgen. Het volgen van surfgedrag via cookies zonder adequate informatie en voorafgaande toestemming van de websitebezoeker is niet toegestaan. "Surfgedrag hoort privé te blijven, tenzij je toestemming geeft om gevolgd te worden op internet", aldus vice-voorzitter van het CBP Wilbert Tomesen. Het CBP zal de komende periode controleren in hoeverre de overtredingen voortduren en beslissen over eventuele inzet van sancties.

 

Het CBP heeft vastgesteld dat op alle NPO-websites al bij het laden van een webpagina analytische tracking cookies worden geplaatst. Dit gebeurt dus vóór de websitebezoeker een keuze heeft kunnen maken om in te stemmen met het gebruik van zijn persoonsgegevens of dit te weigeren. Op de NPO-websites worden daarnaast andere tracking cookies geplaatst zonder dat een bezoeker hiervoor zijn ondubbelzinnige toestemming heeft gegeven. Het CBP heeft ook geconcludeerd dat de NPO bezoekers onvolledig, inconsistent en in sommige gevallen feitelijk onjuist informeert.

 

Gegevens over surfgedrag zijn gevoelige gegevens die een indringend beeld kunnen geven van iemands (communicatie)gedrag en belangstelling. Internetgebruikers hebben het recht om te weten wie welke persoonsgegevens van hen verzamelt en met welk doel dat gebeurt. De NPO verzamelt gegevens van zijn websitebezoekers onder meer om het publieksbereik te meten, om gepersonaliseerde advertenties te tonen en om het delen via social media mogelijk te maken. De informatie van de NPO aan bezoekers schiet op verschillende punten tekort. Websitebezoekers horen eerst informatie te krijgen over de verschillende soorten cookies en welke van hun persoonsgegevens waarvoor worden gebruikt zodat zij weten waarvoor zij precies toestemming geven.

 

Het onderzoeksrapport is buiten toedoen van het CBP publiek geworden. Het CBP heeft daarom besloten het rapport vervroegd te publiceren.

 

 

www.cbpweb.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie