Cloud booming binnen Nederlandse software sector
29-04-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3191 | Tags:

 

Nederlandse Independent Software Vendors (ISV's) zetten vol in op cloud-oplossingen. De ISV's zijn in 2014 in overgrote meerderheid actief met of in transitie naar een SaaS(1) model : maar liefst 52% levert inmiddels producten via dit model.

 

Dit is de belangrijkste uitkomst van het Nationaal SaaS Survey; een onderzoek onder 200 ISV's dat is uitgevoerd door Keala Consultancy, in opdracht van datacenter- en cloudspecialist Previder. De uitkomsten zijn gepresenteerd tijdens het event SaaS: the next step, dat bezocht werd door de ISV's, softwarehuizen en SaaS-leveranciers van Nederland.

 

Transitie naar SaaS wordt breed omarmd

De ISV's actief in Nederland zijn anno 2014 in overgrote meerderheid bezig met of in overgang naar een SaaS model. De belangrijkste uitkomsten op een rij:

- Liefst 52% levert inmiddels producten via het SaaS model

- 16% is native SaaS leverancier

- 17% is in transitie naar SaaS en nog eens 14% verwacht op afzienbare termijn in transitie naar SaaS te zijn

- 18% is principieel tegen SaaS en blijft bij traditioneel geleverde oplossingen

Van de partijen in transitie verwacht een behoorlijk deel (58%) binnen een jaar operationeel te zijn. Maar toch verwacht 13% pas na 2 jaar op de markt te komen met een SaaS model.

 

Beeldvorming rondom cloud vastgelegd

"In Nederland praten we veel over het succes van cloud-oplossingen, maar een echt referentiekader, dat ontbrak nog", vertelt Ruud Alaerds, directeur van Keala. "Het Nationaal SaaS Survey vormt een goede basis om binnen de branche kennis met elkaar te delen."

 

Een behoefte die duidelijk aanwezig is, zo bleek wel op het event 'SaaS: the next step'. ISV's, softwarehuizen en SaaS-leveranciers van Nederland bespraken op uitnodiging van Previder de actuele stand van zaken rond SaaS en de perspectieven voor de toekomst. Eric Vredeveldt, directeur van Previder zegt hierover; "Niet alleen de voordelen werden benoemd, maar bijvoorbeeld ook de impact van SaaS op de eigen bedrijfsvoering. Hoe krijg je als ISV meer grip op je eigen cashflow? Echt, heel leerzaam voor alle partijen!"

 

Over Previder

Previder is een datacenter- en cloudspecialist met heldere doelen: business continuity, 100% uptime en keiharde garanties voor IT-omgevingen voor de klanten van het bedrijf. Previder is gespecialiseerd in co-locatie, cloud hosting en connectivity-oplossingen.

 

Over Keala
Keala Consultancy is specialist op het gebied van market intelligence en marketing consultancy. Met een aanzienlijke ervaring binnen de IT- en Telecomsector ondersteunt en adviseert Keala Consultancy organisaties bij diverse marktvraagstukken. Op basis van datamining, analyses en geavanceerde presentaties is Keala Consultancy gesprekspartner voor strategisch en marktgebaseerd advies.

 

(1) SaaS (Software as a Service) is software die als een onlinedienst wordt aangeboden. De klant hoeft de software niet aan te schaffen, maar sluit bijvoorbeeld een contract per maand per gebruiker, eventueel in combinatie met andere parameters. De SaaS-aanbieder zorgt voor installatie, onderhoud en beheer, de gebruiker benadert de software over het internet bij de SaaS-aanbieder. Bron: Wikipedia

 

www.previder.nl

www.keala.nl

 

 

Banner