De WK-kijker: bent u een bierdrinkende chipsetende man?
04-07-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4014 | Tags:

 

Tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal wordt u van alle kanten (ook via dit medium) geïnformeerd over hoeveel mensen hebben genoten van de verrichtingen van Oranje en de 31 andere nationale elftallen. Om er achter te komen wie er tijdens dit toernooi  voor de buis zitten zijn we, nu de poulefase bijna afgesloten is, wat dieper in de kijkcijfers van de afgelopen weken gedoken.  Voor het gemak zetten we de cijfers in de verschillende bevolkingsgroepen af tegen het gemiddelde van de totale Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder. Gemiddeld keken er tot dusverre per wedstrijd 2,36 miljoen mensen in die leeftijdsgroep, dat staat voor een gemiddelde kijkdichtheid van 16,8%.

 

Splitsen we de bevolking op naar geslacht blijkt, niet helemaal onverwacht, dat er ook bij een WK meer mannen dan vrouwen naar voetbal kijken. Er zit zelfs een fors verschil tussen beide seksen; vergeleken met totale bevolking  kijken er gemiddeld 20% meer mannen (index 120). Logischerwijze kijken er dus zo’n 20% minder vrouwen (index 80).

 

Hondenbezitters (index 96)  blijken ook grotere voetballiefhebbers dan kattenhouders (88), al valt wel op beide groepen minder kijken dan de gemiddelde Nederlander. Niet geheel onlogisch, die beesten moeten natuurlijk ook verzorgd en uitgelaten worden.

 

Kijken naar voetbal maakt natuurlijk dorstig, en bij de volksport nummer 1 denk je dan als eerste aan bier. In de reclameblokken rondom de wedstrijden verdringen de nationale brouwers zich (na 21.00 uur!) om te kunnen laten zien hoe sterk zij verbonden zijn met het WK én met Oranje. Dat blijkt terecht, bierdrinkers kijken veel voetbal (index 113),  ook regelmatige wijndrinkers (99) schuiven echter regelmatig aan op de bank.

 

Verder kijken autobezitters (index 106) meer naar het WK dan fietsers (99) en frequente treinreizigers (91). Mensen die nooit met de trein reizen zitten op een index van 115. Heeft u een huurwoning (103) ziet u meer voetbal dan uw buurman in zijn koophuis (92).

 

Uit de cijfers blijkt dat er geen bevolkingsgroepen te vinden zijn die het WK volledig mijden, zelfs in de groep frequente bioscoopbezoekers zien we een index van 80. Het blijkt dus een echt nationaal evenement en hoe verder het Nederlands Elftal in het toernooi komt hoe sterker dat gevoel zal worden en hoe meer mensen nog zullen gaan kijken. Bent u echter een bierdrinkende, chipsetende autochtone man van 50 jaar of ouder kunt u gerust zijn; waarschijnlijk kijkt niemand meer voetbal dan u (index 146)…

 

Tijdens de WK Voetbal voorziet mediabureau Initiative ons van kijkcijfer analyses.

www.initiative.nl

www.twitter.com/initiativeNL

 

Lees in deze serie ook:

VI Oranje vs. Studio Brasil; terriër Derksen legt het af tegen teckel Messi

Brazilië 2014 doet het 30 procent beter dan Zuid-Afrika 2010

Australië-Nederland; laatkomers en topscorers

Wij houden van de Belgen maar de Belgen houden nog veel meer van ons!

Het SuperDutch reclameblok: blijven dromen?

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie