Dichtbij Van Gogh staat centraal op nieuwe website Van Gogh Museum
27-08-2014 11:55:06 | Door: Nico Scherphuis | hits: 2437 | Tags:

 

Vandaag lanceert het Van Gogh Museum zijn nieuwe website. Centraal staan de verhalen over het leven en werk van Nederlands bekendste kunstenaar. Bezoekers kunnen verschillende thema’s over het werk en leven van Van Gogh ontrafelen. Op de website wordt de vaste collectie van het museum getoond, in detail en te delen via social media. De uitgebreide collectiedatabase is via verschillende ingangen te doorzoeken: bijvoorbeeld op genre, plaats, onderwerp of jaartal. De hoofdnavigatie is helder en verdeeld in drie hoofdonderwerpen: Bezoek het museum, Ontmoet Vincent en Over het museum. De website is volledig responsive en geschikt voor alle devices.

 

Het Van Gogh Museum bezit een rijkdom aan kennis over het leven en werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Het beheert de grootste collectie schilderijen, tekeningen en prenten van Van Gogh ter wereld (201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten). Met het beheer van deze enorme rijkdom is het ontsluiten van verhalen over de wereld van Van Gogh een belangrijke missie van het museum. Centraal op de nieuwe website van het Van Gogh Museum staan daarom de kleurrijke verhalen over het leven en werk van Van Gogh en de museumcollectie.

 

Kleur en natuur

Deze prachtige verhalen worden op interactieve manier gepresenteerd om de vele Van Gogh fans te verrijken en te inspireren. Deze storytelling wordt gedaan aan de hand van thema’s die belangrijk waren in het leven en werk van Van Gogh, zoals natuur, vriendschap en kleur. Per thema wordt een verhaal op verschillende manieren ontrafeld, waar de bezoeker doorheen kan scrollen en zich eindeloos in kan verdiepen.

 

Zo wordt in het verhaal over kleur – Op zoek naar contrast. Van modderkleuren naar helder en licht – de ontwikkeling van Van Goghs palet getoond. Een brief die online te lezen is, laat zien hoeveel waarde de jonge Vincent aan kleur hechtte. De bezoeker van de website maakt kennis met de kleurencirkel van Charles Blanc, die Van Gogh gebruikte om te leren hoe kleuren elkaar versterken. Er kan ingezoomd worden op Kop van een vrouw (1885) en De aardappeleters (1885), werken die laten zien dat Vincent in zijn Nederlandse periode dezelfde as- en aardetinten als zijn Nederlandse vakbroeders creëerde. De websitebezoeker kan nog meer naar beneden scrollen: daar valt te ontdekken hoe Van Gogh in Parijs, dankzij een plafondschildering van Delacroix, uitvond hoe heldere kleuren op elkaar inwerken. Aan de hand van schilderijen en brieven wordt duidelijk hoe en waarom Van Gogh in Frankrijk lichter, helderder en losser begon te schilderen. Van Goghs zoektocht eindigt ten slotte in een kleurexplosie in Zuid-Frankrijk, die geïllustreerd wordt aan de hand van werken als Irissen (1890) en De zaaier (1888).

 

In het verhaal over natuur – Kunstenaar in de natuur. Troost en inspiratie in de buitenlucht – wordt duidelijk hoe kunst met natuur voor Van Gogh verbonden was. Een brief uit 1874 valt online te lezen, waarin Vincent Theo aanraadt altijd veel te wandelen en van de natuur te houden, want ‘dat is de ware manier om de kunst meer en meer te leeren begrijpen’. Van Gogh schilderde graag buiten al had dat ook zo zijn nadelen: ‘… uit de 4 doeken die ge ontvangen zult haalde ik zeker een honderdtal en meer vliegen, niet meegerekend stof en zand &c. – niet meegerekend dat als men ze een paar uur door de hei en de heggen meedraagt, een tak of wat er over heen schraamt...’

 

Historische context

De verhalen op de nieuwe website zullen Vincent van Gogh in de context van zijn tijd plaatsen en breken met hardnekkige mythes. Zo was Van Gogh bijvoorbeeld geen impulsief kunstenaar, maar werkte hij planmatig en bedacht van tevoren wat hij wilde bereiken. Hij was geen geïsoleerd kunstenaar, maar was betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van kunst, literatuur en politiek.

 

Vinger in de pap voor publiek

Wereldwijd delen miljoenen Van Gogh-fans, de passie voor Nederlands bekendste kunstenaar. Het ontsluiten van de wereld van Vincent van Gogh staat ook daarom centraal op de nieuwe website van het museum. Deze kennis is verre van statisch, maar is voortdurend in beweging. Daarom zal elke twee maanden een nieuw thema gepubliceerd worden op de website: Van Goghs relatie met zijn broer Theo zal in september belicht worden, een prachtig verhaal over zijn vriendschappen zal eind 2014 online komen. Bezoekers van de website en het museum worden uitgenodigd input te geven om zo de verhaallijn in 2015 mee te bepalen.

 

Online fanbase

De bezoekers van de website kunnen de collectie ontdekken aan de hand van hoogwaardige afbeeldingen: de volledige collectie van het museum is full screen te bekijken, er kan uit- en ingezoomd worden tot in het kleinste detail. Alle werken op de website zijn gratis te downloaden en zijn deelbaar naar social media. De website is geheel responsive, geschikt voor verschillende beeldschermgroottes, van pc tot laptop, van tablet tot smartphone. Fabrique is verantwoordelijk voor het ontwerp van de website, Q42 voor de technische realisatie. De informatie op website wordt aangeboden in het Nederlands en het Engels.

 

Naast de gemiddeld 1,5 miljoen museumbezoekers per jaar, is het Van Gogh Museum ook op social media populair: het heeft 432.429 fans op Facebook, 89.9K volgers op Twitter en 3,7 miljoen volgers op Google+.

 

www.vangoghmuseum.nl

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media en marketingcommunicatie