[Enquête] vtwonen: Nederlanders woongelukkig
22-04-2014 10:52:45 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3081 | Tags:

Nederlanders zijn heel woongelukkig. Maar liefst 94% zou niet willen ruilen met het huis van buren of vrienden. 67% is gelukkig met de inrichting van zijn of haar huis. De helft geeft aan zelfs trots te zijn op de inrichting en ruim de helft ziet zijn of haar huis als een afspiegeling van de persoonlijkheid. Dit blijkt uit de grote vtwoon-enquête van vtwonen, ter ere van haar 50-jarig bestaan. 525 Nederlanders tussen de 20 en 65 jaar werden ondervraagd over hun woongeluk, woongedrag en woonergernissen.

 

We zijn het meest trots op de woonkamer, op afstand gevolgd door de keuken, badkamer en de slaapkamer. Vrouwen komen vaker op het idee om iets aan het huis te doen en willen vaker nieuw meubilair dan mannen.

 

Top 3 woonergernissen

1. Schilderwerk dat nodig gedaan moet worden 40%

2. Rondslingerend speelgoed 38%

3. Te weinig opbergruimte 36%

Vrouwen ergeren zich in sterkere mate dan mannen aan troep op de trap, vlekken op de bank of het tapijt, slingerend speelgoed en rommel van haar partner of kinderen.

 

Klein woongeluk is…

Het woongeluk van Nederlanders zit hem in de kleine dingen. Zoals thuiskomen na een vakantie en beseffen dat je een heerlijk huis hebt. Een derde van de Nederlanders ervaart klein woongeluk door het slapen met de ramen open en wakker worden van de zon en de fluitende vogels. Datzelfde aantal vindt verse bloemen in een grote vaas op tafel ‘klein woongeluk’.

 

Gluren bij de buren
De helft van de Nederlanders let bij andere mensen altijd op de inrichting van hun huis. Vrouwen meer dan mannen. Als het gaat om de inrichting van de buren, geeft ongeveer één op de tien Nederlanders aan daar erg benieuwd naar te zijn. Vrouwen zijn daar vaker benieuwd naar en geven vaker toe dat zij graag ‘gluren bij de buren’ dan mannen. Eén op de tien vindt het huis van de buren zelfs leuker ingericht dan zijn/haar eigen huis.

 

Binnenkijken bij Maxima en Willem Alexander
Als het gaat om het huis van bekende Nederlanders, dan zouden we het allerliefste bij Maxima en Willem Alexander willen binnenkijken. Linda de Mol en Marco en Leontine Borsato staan op respectievelijk de tweede en derde plek, gevolgd door Wendy van Dijk.

 

Nog een paar uitkomsten uit het onderzoek:

- De badkamer staat op de eerste plaats van ruimtes die men wil gaan aanpakken

- 41% van de Nederlanders vindt het leuk om af en toe de inrichting te veranderen

- 43% bekent eigenlijk meer aan de buitenruimte te moeten doen

 

Nog meer resultaten van de grote jubileum vtwoon-enquête zijn te lezen op www.vtwonen.nl/woononderzoek en in vtwonen editie mei die vanaf 22 april in de winkel ligt

 

www.vtwonen.nl

www.sanoma.nl

 

 

 

Banner