Europese Commissie start onderzoek naar overnameplannen Ziggo door Liberty Global
08-05-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3286 | Tags:

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen om na te gaan of de overnameplannen van telecomgroep Liberty Global (met hoofdkantoor in Londen) voor het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo in overeenstemming zijn met de EU-concentratieverordening. Liberty Global (via haar dochter UPC) en Ziggo hebben in Nederland elk een eigen kabelnetwerk waarmee zij diverse retail betaaltelevisie- en telecomdiensten aanbieden. Beide bedrijven hebben in Nederland ook een premium betaalzender. De Commissie maakt zich zorgen dat door deze transactie in Nederland de concurrentie op een aantal betaaltelevisie- en telecommarkten zal verminderen. Het feit dat een diepgaand onderzoek wordt ingesteld, zegt nog niets over de uitkomst ervan. De Commissie heeft nu 90 werkdagen de tijd - tot 18 september 2014 - om zich over deze zaak uit te spreken.

 

Procedure

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de EU-concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER (of een wezenlijk deel daarvan) op significante wijze zouden belemmeren.

 

Het overgrote deel van de concentraties die worden aangemeld, levert geen mededingingsbezwaren op en wordt na een routinebeoordeling goedgekeurd. Wanneer een transactie is aangemeld, heeft de Commissie normaal gesproken 25 werkdagen de tijd om de transactie goed te keuren (fase I) of een diepgaand onderzoek te beginnen (fase II). In deze zaak werd de termijn voor het fase I-onderzoek met 10 werkdagen verlengd, na een verzoek om doorverwijzing van de Nederlandse mededingingsautoriteit (ACM). Die had, op grond van artikel 9 van de EU-concentratieverordening, gevraagd dat deze zaak volledig naar haar zou worden doorverwezen.

 

Meer informatie

over deze zaak komt op de website van DG Concurrentie beschikbaar in het publieke zaakregister van de Commissie, onder zaaknummer M.7000

 

www.ziggo.nl

www.libertyglobal.com

 

 

Banner