Ford ontwikkelt auto die automatisch voetgangers en stilstaande of langzaam rijdende auto's ontwijkt
08-10-2013 13:50:29 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3701 | Tags:

 

 

Ford Motor Company onthulde vandaag een testauto die is uitgerust met technologie voor automatisch sturen en remmen om hiermee botsingen met stilstaande of langzaam rijdende auto s in dezelfde rijbaan en het aanrijden van voetgangers te voorkomen.

 

De Obstacle Avoidance-technologie van Ford geeft eerst een waarschuwing als zich langzaam voortbewegende objecten, stilstaande obstakels of voetgangers in dezelfde rijbaan worden waargenomen. Als de bestuurder na deze waarschuwing niet stuurt of remt, doet het systeem dit automatisch om een botsing te voorkomen. Ford demonstreerde de nieuwe technologie deze week voor het eerst in het testcentrum van het bedrijf in het Belgische Lommel. 

 

 

Ford voorzag een Ford Focus van Obstacle Avoidance in het kader van het door Ford geleide Europees onderzoeksproject interactIVe (Accident Avoidance by Active Intervention of Intelligent Vehicles). Dit samenwerkingsverband van 29 partners ontwikkelt actieve veiligheidssystemen die ingrijpen bij dreigende botsingen*.

 

“Er zijn veel situaties in het verkeer, zoals bijvoorbeeld een onverwachte verkeersopstopping, waarbij zowel de bestuurder van de auto die is uitgerust met de technologie als de andere weggebruikers baat kunnen hebben van het systeem”, zegt Barb Samardzich, vice-president Product Development bij Ford Europa. Het Obstacle Avoidance-onderzoeksproject biedt een spannende vooruitblik op een mogelijke veiligere toekomst waarin het risico op bepaalde ongevallen drastisch kan worden teruggebracht.”

 

De Obstacle Avoidance-technologie maakt gebruik van drie radars, ultrasonische sensoren en een camera die de weg tot 200 meter verderop in de gaten houden. Wanneer het systeem een zich langzaam voortbewegend of stilstaand object signaleert, wordt eerst een waarschuwing getoond, gevolgd door een geluidssignaal. Als de bestuurder niet stuurt of remt, remt de Obstacle Avoidance-technologie af, zoekt het systeem naar ruimte aan weerszijden van de gevaarlijke situatie en maakt het gebruik van de stuurbekrachtiging om een botsing te voorkomen.

 

De technologie is getest bij snelheden van meer dan 60 km/u. Onderzoeksgegevens tonen aan dat minder dan een op de drie bestuurders die zijn betrokken bij kop-staartbotsingen voorafgaand aan de botsing probeert bij te sturen**.

 

“Met de demonstratie van Obstacle Avoidance in de interactIVe-auto bouwt Ford voort op zijn toonaangevende veiligheidstechnologieën en laten we zien waar wij denken dat nieuwe baanbrekende innovaties ons in de toekomst heen zouden kunnen leiden”, aldus Samardzich.

 

Ook werd in Lommel de nieuwe Ford S-MAX conceptauto getoond, die is voorzien van het Ford Intelligent Protection System met Pre-Collision Assist. Dit systeem detecteert voetgangers en remt automatisch af wanneer er een botsing dreigt.

 

Ford heeft nu al vele actieve veiligheidstechnologieën in zijn auto's ingebouwd. Zo is er Active City Stop, een systeem dat gebruikmaakt van een licht- en afstandssensor die het verkeer en de weg voor de auto 50 keer per seconde scant. Het helpt daarmee botsingen te voorkomen bij een snelheid tot 15 km/u en de impact te verminderen bij een snelheid tot 30 km/u. De Lane Keeping Aid-technologie van Ford beschikt over een camera die de positie van de auto ten opzichte van wegmarkeringen controleert. Via stuurvibraties en correcties wordt de bestuurder gewaarschuwd of zelfs gecorrigeerd als het systeem merkt dat de auto de rijbaan verlaat.

 

* interactIVe (Accident Avoidance by Active Intervention of Intelligent Vehicles) is een Europees onderzoeksproject dat in 2010 van start ging in het European Research Centre van Ford in het Duitse Aken. Er nemen 29 partners aan deel. Het samenwerkingsverband staat onder leiding van Ford en bestaat uit zeven autofabrikanten, zes leveranciers, 14 onderzoeksinstituten en drie andere belanghebbenden.


** German In-Depth Accident Study (GIDAS).

 

www.corporate.ford.com

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie