Freenom: Nederland domineert domeinnaammarkt
01-09-2014 14:08:09 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3543 | Tags:

Freenom maakt vandaag bekend dat het verantwoordelijk is voor meer dan 50% van nieuwe domeinregistraties die in het eerste halfjaar van 2014 wereldwijd zijn geregistreerd. Voornamelijk in landen als China, Vietnam, Indonesië en Brazilië loopt Freenom voorop met nieuwe registraties. Dankzij een innovatief en snel domeinregistratiesysteem in combinatie met een uniek prijsbeleid is het bedrijf aan de Keizersgracht in Amsterdam uitgegroeid tot het grootste domeinregistratiebedrijf na Verisign, de Amerikaanse onderneming bekend van .COM-domeinen.

 

Freenom beheert het telefoonboek van het internet - het Domain Name System (DNS) - voor een steeds groter aantal landen. Technisch gezien een grote uitdaging omdat er dagelijks meer dan één miljard mensen en computers het telefoonboek van Freenom raadplegen. Nieuwe domeinnamen kunnen binnen een paar seconden geregistreerd worden en deze nieuwe namen zijn direct op het internet, waar ook ter wereld, direct vindbaar. Het team van Freenom, voornamelijk bestaand uit systeemarchitecten en ontwikkelaars, in combatie met honderden computers maakt dit allemaal mogelijk.

 

Freenom is bekend van de gratis land top level domeinen, zoals .TK, .CF, .GA en .ML. Maar daarnaast registreert Freenom voor haar klanten nu ook generieke top level domeinen zoals .COM, .NET, .PINK en .BLUE. Al deze domeinen worden aangeboden tegen kostprijs: dus direct de laagste prijs in de markt. Dit aanbod was al een maand in beta, maar wordt vandaag officieel voor alle gebruikers van Freenom beschikbaar gemaakt. Hiermee gaat Freenom direct de concurrentie aan met grote spelers als GoDaddy en ResellerClub. Ook .NL domeinen zijn vanaf vandaag tegen kostprijs (iets meer dan Euro 3.00 per jaar) te registreren.

 

ICANN, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, heeft in de afgelopen maanden vele nieuwe top level domeinen beschikbaar gemaakt. Al deze nieuwe top level domeinen worden door Freenom ondersteund. Het is de verwachting dat ICANN over enkele jaren het wederom mogelijk zal maken dat bedrijven en overheden - deze keer tegen geringe kosten - een eigen top level domein kunnen verkrijgen. Een stad als Haarlem zal dan gemakkelijk en voordelig een .HAARLEM top level domein kunnen aanvragen.

 

Voor Freenom is de volgende stap in technische ontwikkeling om een systeem te bouwen die het mogelijk maakt om binnen zeer korte tijd zowel het registratiesysteem als het DNS beschikbaar te hebben wanneer een nieuwe eigenaar van een top level domein zich aansluit.

 

"Concurrenten in onze markt doen er nu meer dan zes maanden over om een nieuw top level domein toe te voegen aan hun bestaande systemen," vertelt Maurice van der Meer, Chief Technology Officer van Freenom. "Op dit moment kunnen wij binnen één week een nieuw top level domein aansluiten, maar met onze plannen willen we dit terugbrengen naar slechts vijf minuten."

 

Technisch gezien is dit project een grote uitdaging. Niet alleen wil Freenom snel een top level domein kunnen toevoegen, het wil ook de gebruikers van de nieuwe top level domeinen - dus degenen die domeinnamen registreren - dezelfde klantbeleving geven als ze nu gewend zijn. De basis van dit project zijn de databases die heel veel informatie ("Big Data") moet gaan verwerken. De Franse durfkapitalist KIMA Ventures, geleid door ondernemer Xavier Niel, heeft in december aan Freenom een kapitaalinjectie verstrekt van 3 miljoen dollar, mede om dit doel te realiseren.

 

Freenom is continu op zoek naar nieuwe mensen om het technisch team te versterken. "We zijn erg blij met de mogelijkheden die Nederland biedt op gebied van loonkostensubsidies - zoals de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk," zegt Joost Zuurbier, Chief Executive Officer van Freenom. "Dankzij dit soort regelingen kunnen wij personeel meer bieden en daarmee direct concurreren met andere landen en gebieden, inclusief Silicon Valley in de Verenigde Staten."

 

Dankzij de vestiging van Freenom in het hartje van Amsterdam en de Franse investeerder weet de onderneming niet alleen Nederlandse maar steeds meer Europese werknemers aan zich te binden. "Het vinden van goed personeel is nog steeds moeizaam, ook al omdat Amsterdam zich steeds meer profileert als digitale hoofdstad van Europa en er dus meer mogelijkheden voor werknemers zijn." Zuurbier vervolgt: "Maar dankzij onze internationale contacten weten we toch de vacatures redelijk goed te vullen. Met de financiering van KIMA staat ons dan ook niets in de weg om verder te groeien in Amsterdam."

 

Over Freenom

Freenom is een bedrijf dat registraties verzorgt voor topleveldomeinen. Met een veilige en stabiele DNS AnyCast-cloud, snel registratiesysteem en uniek bedrijfsmodel, opgezet rond gratis en kostprijs domeinnamen, biedt Freenom een volledige oplossing voor alle topleveldomeinen. Freenom exploiteert meer dan 27 miljoen domeinnamen en is de grootste registratieprovider na .COM. Freenom heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland, en heeft bijkantoren in Palo Alto (VS) en Dakar (Senegal).

 

Over Kima Ventures

Het fonds Kima Ventures is in 2010 opgezet door ondernemers voor ondernemers, met het doel innovatieve bedrijven van over de hele wereld te ondersteunen en te voorzien van startkapitaal. Sinds 2010 heeft Kima Ventures beleggingen verricht in 205 bedrijven uit 23 verschillende landen van over de hele wereld, waaronder bedrijven als Sparrow, Rapportive, FreshPlanet/SongPop, FormLabs, MovableInk, Powtoon, Weekdone, ShareDesk en BoatBound.

 

www.freenom.com

 

 

 

  23 september: Elfde Nederlands MediaNetwerk Event

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie