Gemeente Amsterdam en Amsterdam ArenA sluiten innovatiedeal
14-03-2014 12:07:08 | Door: Nico Scherphuis | hits: 2784 | Tags:

Om van de Amsterdam ArenA ook het innovatiefste stadion te maken, sluit de ArenA vandaag een innovatiedeal met de gemeente Amsterdam. De komende maanden wordt er een gezamenlijke strategie ontwikkeld die zich onder meer richt op slimme ICT toepassingen op het gebied van crowdmanagement, ontwikkeling van energiegrids, connectiviteit en toepassingen voor de bezoekers van de ArenA en haar omgeving door het gebruik van tablets en smartphones in het stadion. Het is de eerste innovatiedeal die de gemeente sluit met een Amsterdams bedrijf.

 

Innovatie en duurzaamheid zijn noodzakelijk voor de economische groei en welvaart in de Amsterdamse metropoolregio. Vanmiddag ondertekenen de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels en Henk Markerink, algemeen directeur van de ArenA daarom de eerste innovatiedeal. Hierin staan afspraken tussen de gemeente en het stadion om de vernieuwing in en rond het stadion een impuls te geven. Het gaat onder meer om slimme technologische toepassingen voor onder meer het gebruik van tablets en smartphones in het stadion en om nieuwe manieren om mensenmassa's in het stadiongebied in goede banen te leiden. Daarnaast wil de ArenA uitgroeien tot een proeftuin waar bedrijven hun vindingen kunnen uittesten - het Living Lab. De innovaties die worden toegepast in de Amsterdam ArenA worden door de ArenA en haar nationale en internationale partners gepromoot voor toepassing in andere stadions en/of sport- en recreatiegebieden.

 

Amsterdam Smart City

Volgens Henk Markerink van de Amsterdam ArenA is het noodzakelijk dat het stadion niet alleen, maar juist met partners samenwerkt om innovaties te realiseren. "We willen samen met Amsterdam Economic Board en Amsterdam Smart City vernieuwende projecten bedenken en uitvoeren. Projecten die op termijn financieel interessant kunnen zijn, die de state of the art-positie van de ArenA onderstrepen en die tegelijkertijd bijdragen aan meer duurzaamheid en kwaliteit van leven. Die handschoen pakken wij als ArenA graag op met andere bedrijven, kennisinstellingen, de gemeente, bewoners en de bezoekers. De Economic Board helpt daarbij enorm om de juiste innovatiepartners te vinden", aldus Markerink.

 

Speerpunten

In de innovatiedeal - een initiatief van de Amsterdam Economic Board, Amsterdam Smart City, de gemeente Amsterdam en de Amsterdam ArenA - staat onder meer dat betrokken partijen elkaar gaan helpen om de innovaties te ontwikkelen. De innovatiedeal richt zich specifiek op vernieuwing op de volgende terreinen:

1. Mobiliteit en bereikbaarheid

2. Beleving van bezoekers van het ArenA-gebied

3. Energie en duurzaamheid

4. Entertainment en ontspanning

5. Veiligheid en beveiliging

 

Op het gebied van duurzaamheid heeft de ArenA eerder al afspraken gemaakt met de gemeente middels het tekenen van een Green Deal. De Amsterdam ArenA voert het duurzaamheidsprogramma in totaal uit met bijna veertig Green Deal-partners die tijd, kennis, diensten en geld investeren in het verduurzamen van de ArenA. Zij helpen de Amsterdam ArenA om de uitstoot van CO2 te verminderen via slim vervoer, minder afval, energiebesparing, schone energie en innovatieve duurzame oplossingen.

 

Krachtige metropoolregio

De gemeente Amsterdam en de Amsterdam Economic Board willen de Amsterdam ArenA graag helpen om de ambities te realiseren. Innovatie is niet iets wat achter de tekentafel op het stadhuis wordt bedacht. Innovatie moet in de stad zelf gebeuren. Het is belangrijk omdat het bijdraagt aan een duurzame en economisch sterke metropoolregio. De Amsterdam ArenA is zeer ambitieus op dit gebied en via deze deal wordt de steun duidelijk en uiteindelijk ook concreet. Met deze innovatiedeal bekrachtigt wethouder Carolien Gehrels dit.

 

In de overeenkomst staat verder dat de gemeente Amsterdam, de Amsterdam Economic Board en de Amsterdam ArenA een team zullen samenstellen voor het concretiseren van alle mogelijke ideeën. Dit wordt vastgelegd in een meerjarig innovatieprogramma.  

 

www.amsterdamarena.nl

 

 

 

  Cross Media Congres | 14 mei 2014 | Amsterdam

 

  Cross Media Awards 2014 - Stuur jouw cases in!