Heldringprijs uitgereikt aan Sheila Sitalsing
28-10-2013 07:03:42 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3506 | Tags:

De Heldringprijs voor de beste Nederlandse columnist is dit jaar gewonnen door Sheila Sitalsing van de Volkskrant. De prijs werd uitgereikt tijdens De Nacht van NRC in de Stadsschouwburg Amsterdam. De Heldringprijs is door NRC Handelsblad in het leven geroepen als hommage aan Jérôme Louis Heldring, die jarenlang werkzaam was als hoofdredacteur en columnist van NRC Handelsblad.

 

Vorig jaar wees Heldringzelf nog Hans Goslinga als winnaar aan. Na zijn overlijden in april van dit jaar nam een vijfkoppige, onafhankelijke jury onder leiding van Jeroen Smit zijn taak over. Smit overhandigde Sitalsing vandaag de prijs, die bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenares Iris le Rütte.

 

Sheila Sitalsing schrijft driemaal per week een nieuwscolumn op pagina 2 van de Volkskrant. Behalve bij de Volkskrant werkte zij eerder bij het Rotterdams Dagblad en Elsevier, onder andere als correspondent Europese Unie, financieel economisch redacteur, regioverslaggever en politiek verslaggever. In haar dankwoord bracht ze een ode aan de verslaggevers, die in de voorste linies hun nieuws ophalen: “We parasiteren allemaal op het werk van ‘onze verslaggever’. Zonder hem of zonder haar valt de basis weg onder alle analyses, achtergronden, commentaren en columns. Daarom draag ik deze prijs aan hen op.“

 

Juryvoorzitter Jeroen Smit prees Sitalsing om haar degelijke feitenkennis, humorvolle benadering en de afwezigheid van enig cynisme. “In een tijd waarin we worden overspoeld door hele en halve waarheden, geven haar analyses een veilig gevoel. Zij heeft het allemaal goed voor ons uitgezocht.”  Naast Jeroen Smit (schrijver van De Prooi en hoogleraar journalistiek aan de RUG) maken ook Margriet van der Linden (oud-hoofdredacteur Opzij), Hans Goslinga (columnist Trouw en winnaar van de Heldringprijs 2012), Ineke van Gent (oud Tweede Kamerlid Groen Links) en Ton F. van Dijk (oud-programmadirecteur Publieke Omroep) deel uit van de jury. Het is de tweede keer dat de Heldringprijs is uitgereikt.

 

www.vk.nl

www.nrc.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie