IMMovator inspireert ondernemers tot nieuwe business ideeën tijdens workshop Internet of Things
30-10-2013 23:31:20 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3736 | Tags:

Producten worden steeds meer ‘smart’ en ‘connected’ door integratie van sensoren en (draadloze) communicatietechnologie. Sportkleding met sensoren, slimme straatverlichting, ‘the connected car’,  sensortechnologie in de Apenheul en online de HUE lampen van Philips bedienen: Internet of Things maakt een scala aan nieuwe diensten mogelijk – ook voor crossmediale verhalen en toepassingen. Welke kansen biedt Internet of Things crossmedia bedrijven?  IMMovator organiseert op 13 november, in samenwerking met TNO en Syntens Innovatiecentrum een hands-on workshop voor crossmedia ondernemers met een focus op het ontwikkelen van innovatieve nieuwe business concepten.

 

Smart en connected producten als nieuw mediakanaal

Door de integratie van sensoren en communicatietechnologie wordt het mogelijk de afstand tot de consument of doelgroep aanzienlijk te verkleinen. Internet of Things biedt de mogelijkheid om nieuwe waardevolle informatie te vergaren en te ontsluiten over consumenten/gebruikersgedrag en contextuele aspecten. Ook biedt het de product-, brands- en content- aanbieders een nieuwe manier van directe toegang en interactie met hun consumenten of doelgroepen.

 

Kars Veling (CTO Q42) vertelt tijdens de workshop over de visie van technisch strategisch Internetbureau Q42 op het Internet of Things. Q42 gelooft dat ontwerp en techniek onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Je kunt niet iets écht goeds voor het web ontwerpen zonder verstand van techniek. En je kunt ook niet iets écht goeds voor het web bouwen zonder verstand van ontwerp. Juist op dat snijvlak gebeuren de spannende dingen. Dat snijvlak wordt nóg spannender als er naast de online experience ook nog eens offline interactie met een product plaatsvindt. Kars toont door middel van een aantal voorbeelden (zoals de Philips Hue) wat deze nieuwe ontwikkeling betekent voor development en business ontwikkeling en voor welke nieuwe uitdagingen engineering teams komen te staan.

 

Joris Castermans van Syntens Innovatiecentrum biedt de deelnemers praktische handvatten voor het ontwikkelen van nieuwe businessconcepten op basis van Internet of Things. Er wordt technisch steeds meer mogelijk tegen steeds lagere kosten. Echter het bedenken, ontwikkelen en vermarkten van innovatieve ‘smart’ en ‘connected’ business concepten die écht waarde toevoegen, is complex. Nieuwe samenwerkingsverbanden en nieuwe kennis uit verschillende disciplines is nodig. En wellicht het belangrijkste: het vereist een nieuwe manier van kijken naar business, waarbij nieuwe manieren van interactie en het genereren van nieuwe data centraal staan.

 

Martin van Rijn (TNO)zal een overzicht geven van technologische mogelijkheden die er nu al zijn en binnen enkele jaren beschikbaar komen. Toegespitst op Crossmedia toepassingen zullen ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie, kunstmatige intelligentie en communicatietechnologie (M2M) de revue passeren. Aan de hand van voorbeelden zoals ZOO 2.0, Apenheul ’s Gorillas in the Cloud project, worden zowel de mogelijkheden als de uitdagingen besproken van het intelligenter maken en “connecten” van een systeem,  product of dienst.

 

Inschrijven
De workshop wordt gehouden op woensdagmiddag 13 november vanaf 14u in Villa Heideheuvel op het Media Park in Hilversum. Inschrijving verloopt via de iMMovator website. Kosten voor deelname zijn 50 euro.

 

www.immovator.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie