iMMovator organiseert Google Glass Panel
11-02-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3332 | Tags:

In Nederland zijn momenteel ongeveer dertig Google Glass eigenaren. Vijf hiervan waren uitgenodigd om op 4 februari zitting te nemen in een uniek Google Glass Panel tijdens het Cross Media Café over de Toekomst van Mobiel, dat werd georganiseerd door iMMovator en het Nederlands MediaNetwerk op het Mediapark in Hilversum.

 

Daphne Channa Horn (fotograaf) gebruikt het met name voor fotojournalistiek en heeft er inmiddels reportages mee gemaakt voor de NOS en VPRO. Als fotograaf merkt ze dat ze met Glass een ander soort foto’s maakt. De kwaliteit is minder maar doordat je zelf de camera bent krijg je een ander beeld. Zij omschrijft dit als “de natte droom van iedere journalist”.

 

Krijn Schuurman (project manager/spreker) wil het vooral zelf ervaren. Hij merkt dat soms mensen ervan schrikken en vragen of hij de andere kant op willen kijken, maar meeste reacties zijn toch positief.

 

Maarten Lens-Fitzgerald (co-founder Layar) deelt vooral momenten via Google Glass via social media. Met Layar wil hij experimenteren met de augmented reality mogelijkheden van Google Glass waarbij je toegang kan krijgen tot een andere wereld.

 

John Kivit (CEO, Shareforce) wil vooral vroegtijdig apps ontwikkelen voor Google Glass. Volgens hem is het een andere discipline dan het ontwikkelen voor tablets en smartphones. Hij ziet bijvoorbeeld mogelijkheden bij zijn klant Smulweb om recepten te tonen op Glass. Het maken van apps voor Google Glass is niet ingewikkeld doordat een Android platform is, de uitdaging zit vooral in het bedenken van nieuwe relevante en contextuele diensten.

 

Ben van der Burg (Chief commercial officer, Triple IT) draagt Google Glass maar weinig. Ook hij kijkt naar wat Triple IT ermee kan qua ontwikkeling in de toekomst. Hij ziet wel dat er iets gaat gebeuren maar nu is het nog niets “Het is echt nog beginfase van een tijdperk”. Hij ziet vooral mogelijkheden op momenten dat je je handen vrij wil hebben, bijvoorbeeld voor een automonteur of schaatsers die de ideale lijn geprojecteerd willen zien.

 

Het panel vind het gebruik van Google Glass nog niet verslavend. Lens-Fitzgerald mist het wel op sommige momenten, bijvoorbeeld als zijn Google Glass leeg is en hij zijn handel vol heeft “dan is je mobiel uit je zak halen opeens een hele handeling.”

 

Kinderen van onder de 13 mogen geen gebruik maken van Glass omdat het niet goed is voor de ontwikkeling van de ogen en het brein. Van der Burg heeft dit al gesignaleerd bij medewerkers waarbij na een dag Google Glass gedragen te hebben het oog iets scheef leek te gaan staan.

 

Op de vragen rondom privacy en regelgeving is nog geen eenduidig antwoord. Horn geeft aan dat haar Google Glass niet altijd aanstaat maar dat ze ook foto’s en video’s kan maken zonder dat iemand dat doorheeft. Zij vraagt zich af of het ethisch verantwoord is: “In Turkije vertelde een dokter haar dat als ze de opnames die ze op dat moment maakte online zette hij niet alleen de komende maanden geen werk heeft maar ook geen leven meer. Dat soort uitspraken zetten je wel aan het denken.” aldus Horn.

 

Van der Burg relativeert dat er altijd eerst de technologie is en daarna de regelgeving volgt. “Je moet het vergelijken met verkeer, je leert er mee omgaan en straks moet je voor gebruik een soort digitaal verkeersdiploma hebben.”

 

De mogelijkheid voor Google om eye tracking te doen waar de gebruiker geen controle over heeft vind het panel geen groot probleem. “Ze weten toch al alles van me” aldus Lens-Fitzgerald.

 

Hoe veel de panelleden Google Glass dagelijks ophebben varieert sterk. Van bijna nooit (van der Burg) tot de hele dag (Lens-Fitzgerald). Overige panelleden dragen het tussen de 3 tot 6 uur per dag.

 

 

www.immovator.nl

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie

 

  Cross Media Congres | 14 mei 2014 | Amsterdam