InnovatieNetwerk: Crowdfunding beïnvloedt politieke agenda
24-06-2014 11:56:51 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3872 | Tags:

 

Burgers financieren zelf aanleg boomkikkerreservaat en ottertunnel. Crowdfunding zet druk op de politieke agenda, doordat burgers via crowdfunding het startbedrag verzamelen voor natuurprojecten in provincie en gemeente. Dat blijkt uit de eerste resultaten van Crowdfunding VoorNatuur, een initiatief van InnovatieNetwerk. Boswachter John Pietersen verzamelde ruim 20.000 euro voor de aanleg van ottertunnels rond de Nieuwkoopse plassen waarna de provincie Zuid-Holland ook een bijdrage gaat leveren. Voor een boomkikkerreservaat in Enschede werd afgelopen week 7.765 euro opgehaald. Reden voor de gemeente Enschede om het project financieel te steunen en de boomkikker te 'adopteren.' Arjan Klopstra, Crowdfunding VoorNatuur: "Burgers zetten zelf de eerste stap naar natuurbehoud. Mooi dat de politiek aansluit dankzij dit draagvlak."

 

Ottertunnels

Door het succes van de crowdfundingcampagne is bij de provincie Zuid-Holland een versnelling ingezet. "Toen de eerste otter hier gespot werd, kreeg boswachter John Pietersen vanuit verschillende hoeken hulp aangeboden," verklaart projectleider Juriaan van Leeuwen. "Mensen zijn trots op de terugkeer van de otter in hun gebied en willen samen zorgen voor een veiligere leefomgeving. Binnen enkele weken hebben we een mooi startkapitaal voor de aanleg van tunnels opgehaald. Nu moeten we doorpakken en is de volgende stap om met provincie en waterschap te bekijken hoe we de tunnels binnen de geldende eisen kunnen realiseren."

 

Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland: "Goed om te zien dat zoveel mensen de otter een warm hart toedragen. Voor de tunnel bij de Uitweg is draagvlak, zoveel is duidelijk. Op dit moment zijn er werkzaamheden in het gebied, dus we onderzoeken of we de aanleg van de tunnel en de rasters aansluitend kunnen meenemen. De aanleg van voldoende ottertunnels gaat niet over een nacht ijs. De kosten bedragen enkele tonnen, afhankelijk van de wijze waarop ze aangelegd kunnen worden. De opbrengt van de crowdfundingactie is in ieder geval een goede aanzet en ook de provincie wil een bijdrage leveren. We moeten de eisen van gemeente en waterschap onderzoeken, maar ook wij willen het proces zo snel mogelijk starten."

 

Beheer borgen

De gemeente Enschede gaat nog een stap verder. Voor een boomkikkerreservaat in Enschede is op Crowdfunding VoorNatuur 7.765 euro opgehaald. De gemeente en Landschapsfonds Enschede vullen dit aan tot 12.500 euro. Met dit bedrag worden nieuwe ondiepe poelen, houtwallen en braamstruiken aangelegd. "De betrokkenheid van de burgers zorgt voor meer draagvlak in de samenleving," aldus wethouder Hans van Agteren van de gemeente Enschede. "Naar aanleiding van de crowdfunding-campagne hebben bewoners en andere partijen uit het gebied een werkgroep opgericht die aan de slag gaat met acties voor de boomkikker, maar ook met beheer en onderhoud van het hele leefgebied. Daarmee weten we dat het beleid voor de boomkikker gesteund wordt door vele betrokken partijen en kunnen we hier in Enschede het beheer en voortbestaan van de boomkikker veel beter borgen. In deze wetenschap hebben wij besloten om de boomkikker te 'adopteren' en gaan we de werkgroep steunen. Samen bepalen we waar behoefte aan is en hoe we de adoptie gaan invullen."

 

Over Crowdfunding VoorNatuur

Crowdfunding VoorNatuur is een crowdfundingplatform speciaal voor natuur-, bos- en landschapsprojecten. Particulieren en natuurorganisaties presenteren hier projecten die met crowdfunding gerealiseerd kunnen worden. Crowdfunding VoorNatuur is een initiatief van InnovatieNetwerk, in samenwerking met De12landschappen, crowdfundingplatform CrowdAboutNow en adviesbureau Douw&Koren.

www.crowdfundingvoornatuur.nl

www.innovatienetwerk.org

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie