Journey to Mecca vanaf 4 september in Omniversum
12-08-2013 11:07:22 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4160 | Tags:

 

Van woensdag 4 september 2013 t/m zondag 9 februari 2014 draait Journey to Mecca in het Haagse koepeltheater Omniversum. De grootbeeldfilm van Bruce Neibaur vertelt het buitengewone verhaal van de wereldreiziger Ibn Battuta en de epische tocht die hij in 1325 begon.

 

Journey to Meccavertelt het bijzondere verhaal van Ibn Battuta (Chems Eddine Zinouni). In 1325 verlaat de jonge student Tanger voor een epische en levensgevaarlijke tocht. In zijn eentje reist hij van zijn thuis in Marokko naar Mekka, hemelsbreed vijfduizend kilometer oostelijker. Op zoek naar avontuur, kennis en wijsheid. In de Noord-Afrikaanse woestijn stuit hij op ontelbare obstakels. Maar hij ontmoet ook een vreemdeling, de Highwayman (Hassam Ghancy), die zijn betaalde beschermheer wordt en later een goede vriend. Onderweg wordt hij Battuta aangevallen door bandieten en gered door Bedoeïenen, raakt hij uitgedroogd en moet hij een nieuwe route kiezen vanwege een oorlog bij de Rode Zee.

 

Uiteindelijk sluit Ibn Battuta  zich aan bij de legendarische karavaan naar Damascus met duizenden pelgrims op weg naar Mekka. Het is de laatste deel van een tocht van ruim achtduizend kilometer in achttien maanden. Als hij in Mekka aankomt is hij een ander mens. De kijkers van Journey to Mecca delen de ervaring van Ibn Battuta, bijna zevenhonderd jaar geleden, met beelden van de huidige Hadj met miljoenen pelgrims. Op het 840 m² grote scherm van Omniversum – uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen – een ongelofelijke en ontroerende ervaring.

 

Ibn Battuta zou nog dertig jaar blijven reizen, ruim veertig landen bezoeken en vijf keer terugkeren naar Mekka. Hij reisde meer dan 112.500 kilometer, drie keer verder dan Marco Polo. Zijn nalatenschap is een van de grootste reisverhalen ooit. Om hem te eren kreeg een krater op de maan zijn naam.

 

De grootbeeldfilm Journey to Mecca in het Haagse Omniversum sluit aan bij Verlangen naar Mekka – de reis van de pelgrim, een grote, interactieve tentoonstelling in het Leidse Rijksmuseum Volkenkunde van 10 september 2013 t/m 9 maart 2014. Reportages, persoonlijke verhalen en prachtige voorwerpen geven een alomvattend beeld van de pelgrimstocht waar jaarlijks miljoenen moslims aan deelnemen. De expositie is een samenwerking met het British Museum. Het is de eerste keer dat er in Nederland een tentoonstelling van deze omvang wordt gemaakt over de Hadj, de bedevaart naar Mekka.

 

www.omniversum.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie