Keurmerk voor online veilingsites opgericht
04-11-2013 14:16:59 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3046 | Tags:

Het onafhankelijke Keurmerk Online Veilen waarborgt per 1 november toezicht op het veilig kopen van producten en diensten door consumenten via internetveilingsites. Dit keurmerk wordt toegekend aan Nederlandse veilingsites die aan een aantal belangrijke voorwaarden zoals betrouwbaarheid en transparantie voldoen. Keurmerk Online Veilen is onder toeziend oog van Thuiswinkel.org in het leven geroepen op initiatief van VakantieVeilingen.nl en BVA Auctions, maar opereert volledig onafhankelijk onder voorzitterschap van retail- en marketingdeskundige Cor Molenaar. 

 

Online veilingsites hebben de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen waardoor de behoefte ontstond om een keurmerk op te richten. Dit keurmerk is bedoeld om consumenten garanties te kunnen bieden op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid. Online veilingsites die het keurmerk dragen, staan namelijk garant voor heldere spelregels, veilig betalen en bescherming van persoonlijke gegevens. Leden die het keurmerk voeren hebben een strenge juridische check moeten doorlopen en worden ieder jaar opnieuw door een onafhankelijke notaris, mr. Th.A. Ritsema van Nysingh Advocaten en Notarissen te Zwolle, en een onafhankelijke toetsende instelling gecontroleerd om hun certificering te behouden. De regels waaraan deelnemende veilingsites moeten voldoen zijn te vinden op www.keurmerkonlineveilen.nl.

 

De ontwikkelingen in de online veilingbranche hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Wij ondersteunen het dan ook van harte dat dit keurmerk is opgericht,” stelt Wijnand Jongen, Directeur bij Thuiswinkel.org. “Deze eerste, echt serieuze stap naar zelfregulering toont aan dat de branche volwassen is geworden.”

 

Door het onafhankelijke Keurmerk Online Veilen in het leven te roepen, willen we de perceptie over online veilingconcepten verbeteren. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het vergroten van het vertrouwen van consumenten in deze branche,” stelt Cor Molenaar, voorzitter van de Stichting Keurmerk Online Veilen. “Door voorwaarden als betrouwbaarheid en transparantie als vereisten te stellen, zal het keurmerk consumenten meer houvast en transparantie bieden. En hoewel VakantieVeilingen.nl en BVA Auctions initiatiefnemers van dit keurmerk zijn, opereert de stichting zelfstandig en onafhankelijk. Enkel dan kan het keurmerk ook volledig tot zijn recht komen.”

 

Via www.keurmerkonlineveilen.nl kunnen online veilingsites zich aanmelden voor de registratieprocedure voor het keurmerk. Om lid te worden van het keurmerk moet de partij de Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg onderschrijven en zich aan de Wet Koop op Afstand en andere wet- en regelgeving houden.

 

www.keurmerkonlineveilen.nl
 

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie