[Kijkcijfers] Nederland-Spanje trekt 9 miljoen kijkers
15-06-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4195 | Tags:
Dat is ook wel eens lekker. De omgekeerde wereld. Dat mensen bij voorbaat al medelijden hebben met Louis van Gaal die na zijn aanstaande afgang dan nog aan de slag moest bij Manchester United, voor hoe lang dat dan zou duren. En dat we gelukkig ook tegen Australië moesten spelen want dan hadden we kans om misschien een doelpunt te maken. 5-1 voor Spanje daar hadden we dan ook wel rekening mee gehouden maar het pakte allemaal precies andersom uit.
 
De spelers van Spanje hebben - of misschien beter gezegd hadden - een marktwaarde uitgedrukt in transferbedragen die drie keer zo hoog is als die van de Nederlandse spelers. Het was toch een beetje Real Madrid-Feyenood waarnaar we gingen zitten kijken. Dat zal best maar de Spaanse spelers hebben er een loodzwaar seizoen - including an all Spanish Champions League Final - op zitten en ook worden ze een dagje ouder. Waar Spanje leunde op het WK succes van vier jaar geleden, bouwde Louis van Gaal een nieuw, jong en fris elftal. Hij zette zwaar in op fitheid en had de moed en lef om te kiezen voor verdedigend voetbal. Verdedigend voetbal met verschroeidende counters wel te verstaan. Zelden zal iemand zo zijn gelijk hebben gehaald. Het was fantastisch.
 
De kijkcijfers op deze historische voetbalavond laten een interessante manco zien met betrekking tot de manier waarop kijkcijfers worden gemeten. Dat gebeurt met kastjes die bij 1235 houshoudens zijn geïnstalleerd en het kijkgedrag registreren. Dus wat gebeurt er gisteren? Nederland kijkt massaal samen met de buren, in het café en op het plein. Na de wedstrijd ga je naar huis om thuis de nabeschouwing te kijken.
 
En zo kan het dat kijkonderzoek zegt dat er 7,2 miljoen mensen hebben gekeken naar de wedstrijd en 7,5 miljoen naar de nabeschouwing. Maak van de wedstrijd dus maar een miljoen of 9.
 
Studio Brasil deed 4,6 miljoen kijkers, de voorbeschouwing op Spanje-Nederland 3,7 miljoen kijkers, Mexico-Kameroen 1,8 miljoen kijkers en zelfs keken er nog 1,5 miljoen mensen naar de wedstrijd Chili-Australië die pas om 24:00 uur begon.

 

www.kijkonderzoek.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie