Leeuwarder Courant lanceert digitale schoolkrant voor Friese kinderen
20-11-2013 12:52:13 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3961 | Tags:

Alle leerlingen van Friese basisscholen kunnen vanaf vandaag aan de slag met een eigen digitale schoolkrant, die op internet door iedereen is te lezen. Opzet is dat zij echt als jonge verslaggevers aan het werk gaan met interviews, verhalen, foto's, films en wat je maar kunt bedenken.

 

Kinderen hebben nog een wereld te ontdekken. En dan is het prachtig om die wereld juist te ontdekken als jonge journalist, die alle vragen mag stellen en mag uitzoeken hoe het zit…

 

De Leeuwarder Courant geeft hen een steuntje in de rug. Onder de vlag van de LC kunnen leerlingen werken aan hun eigen krant. Ze krijgen tips om van de klas een echte redactie te maken, een redacteur komt op bezoek en kinderen krijgen een rondleiding bij de krant. Op een forum kunnen zij onderling ook ideeën en verhalen uitwisselen.

 

En, ook bijzonder: twee keer per jaar kunnen jonge verslaggevers aanschuiven bij een mooie persconferentie. Zo komen Iris Kroes en Johannes Rypma in januari naar het LC-gebouw om vragen van kinderen te beantwoorden.

 

Leerlingen van drie basisscholen die in de afgelopen maanden proefdraaiden, hadden al een persgesprek met Marco van Basten - de wereldberoemde spits, die nu trainer is bij SC Heerenveen.

 

Zij doen hiervan verslag op hun eigen site, die is te vinden op portal.schoolcourant.nl  Hier is meer werk te vinden, van gamerecensies tot een interview met een akkerbouwer over zijn liefde voor mooie aardappels. Er staat verhalen op, foto's en ook gefilmde interviews.

 

Zo start vandaag een project, waarover de leerlingen van de drie 'proefscholen' erg enthousiast zijn. ,,Ik wil nog veel interviewen'', zegt Nimue, hoofdredacteur in Sneek. ,,Deze schoolkrant is hartstikke leuk'', vinden Arnold en Jannes in Oudebildtzijl. ,,Je kunt er altijd op en je kunt er altijd mee aan de slag. We kunnen zelf onze dingen bedenken.''

 

Wekelijks plaatst de LC een verhaal, dat rechtstreeks komt van een jonge collega. Maar vooral wil de Leeuwarder Courant met dit project kinderen een podium bieden, hen laten proeven van de waarde van nieuws én laten zien dat de LC - ook met eigen projecten in voortgezet en beroepsonderwijs - meer is dan een krant.

 

Voor het eerst zoekt een krant zo nadrukkelijk samenwerking met kinderen. Meer weten?

 

www.portal.schoolcourant.nl

www.lc.nl

 

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie