Minder mobiel dataverkeer door Mobielloze Zondag
25-02-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3747 | Tags:

Op 23 februari vond de eerste Mobielloze Zondag plaats, waarmee telecom provider Ben(r) aandacht vraagt voor al het moois buiten het scherm van onze mobiele telefoon. Trendwatcher en nieuwe media expert Gijsbregt Brouwer wijst op de grote impact van dit initiatief: 'er zijn duizenden berichten gestuurd door deelnemers en daardoor zijn er meer dan vijf miljoen mensen bereikt.' Een daadwerkelijk verschil in het gebruik in mobiele data was ook te zien: tussen 11.00 en 21.00 uur was er minder dataverkeer.

 

In een peiling van een grote nieuwssite onder 19.000 bezoekers gaven een op de twee mensen aan de volgende dag niet bereikbaar te zijn op hun 06-nummer. Het liet Nederland vervolgens niet ongeroerd toen zaterdagavond berichtendienst Whatsapp te kampen had met een storing. Het leek een mooie aftrap voor de eerste Mobielloze Zondag, die begon met iets meer sms'jes dan op andere zondagen - wellicht om vrienden en familie op de hoogte te brengen van de Mobielloze Zondag. Er was minder internetverkeer tussen 11.00 en 21.00 uur blijkt uit metingen van Ben(r); smartphone gebruikers stuurden gisteren dus minder whatsappjes en zaten minder mobiel op Facebook.

 

'Vanuit het perspectief van de nieuwe media gezien is de eerste Mobielloze Zondag zeer geslaagd', constateert Brouwer. 'Er is in aanloop naar de zondag veel gesproken over het uitzetten van het mobieltje; duizenden mensen lieten via social media weten mee te doen.' De hashtag #benevenuit was gisteren dan ook een trending topic op Twitter. Of Brouwer vertrouwen heeft in de toekomst van een mobielloze dag? 'Mijn verwachting is dat dit nog sterk kan groeien als het een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt', zo besluit hij.

 

Roel van Veen, directeur Ben(r): 'Met deze dag hoopten wij dat iedereen even stil zou staan bij hoe je je telefoon gebruikt en op welke momenten je ermee bezig bent. Er is de afgelopen dagen veel gesproken over hoe we met elkaar communiceren. Wij zijn juist blij dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt. Want het delen van elkaars mening inspireert mensen om er zelf ook eens bij stil te staan. Het besef dat je niet altijd bereikbaar hoeft te zijn omdat het kan. Maar dat je bereikbaar bent omdat jij het wilt. Dat is wat wij iedereen met een smartphone mee willen geven.'

 

Een groot aantal bekenden schaarden zich achter het initiatief, waaronder Peter Heerschop, Viggo Waas, Erben Wennemars, Halina Reijn, Eddy Terstall en Ben van der Burg.

 

www.mobiellozezondag.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie

 

 

  Cross Media Congres | 14 mei 2014 | Amsterdam