MVO Nederland: Duurzame avonturiers in de hoofdrol in Grensverleggers bij RTLZ
05-09-2013 13:23:04 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3539 | Tags:

 

 

Ze voorzien de allerarmste Kenianen van elektriciteit, produceren kleding vanuit een verantwoord atelier in Nepal en bouwen duurzame woningen voor families in Nigeria. Twintig oer-Hollandse ondernemers lieten huis en haard achter om een duurzame onderneming te starten in een ontwikkelingsland. In de televisieserie Grensverleggers bij RTLZ volgen we vijf van deze betrokken avonturiers. Het Grensverleggers platform van MVO Nederland stond aan de basis van het programma en biedt allerlei achtergrond-informatie zoals blogberichten, clips, foto’s en interactie met de ondernemers. De eerste aflevering wordt op 9 september om 14.20 uur uitgezonden. Bekijk de trailer voor een tipje van de sluier.

 

De vijfdelige tv-serie is geproduceerd door Endemol (SNP Media), de makers van onder andere Grenzeloos verliefd en Ik vertrek. In iedere aflevering staat een van de ondernemers in de spotlights. Hoewel de hoofdpersonen van Grensverleggers erg verschillen, zijn het stuk voor stuk bevlogen doorzetters. Dat is nodig, want verantwoord ondernemen in ontwikkelingslanden geeft veel voldoening, maar vraagt ook om lef en uithoudingsvermogen.

 

Cultuurverschillen overbruggen

Jitske Lundgren en haar partner Carlien Helmink zijn als eerste aan bod met studio Jux. Hun modeatelier in Nepal is met 25 werknemers verantwoordelijk voor 3 procent van de nationale kledingexport. ‘Nepalesen zijn trotse mensen en durven geen fouten toe te geven. Ik probeer alles zo open mogelijk met hen te bespreken, dat gaat steeds beter,’ vertelt Jitske. Maar er gaat natuurlijk altijd weer iets mis. ‘In Nepal ligt het tempo een tandje lager dan in Nederland. Bij deadlines of een collectie die gister al de deur uit had gemoeten, is dat soms wel even slikken.’

 

In de tweede aflevering volgen we Rik Wuts. Met zijn bedrijf Powerhive zet hij kleine zonne-energiecentrales op in moeilijk bereikbare gebieden in Kenia. Huishoudens die eerder geen stroom hadden worden aangesloten op de centrale en betalen met hun mobiele telefoon. Rik over Kenia: ‘Er zijn hier gigantische kansen voor ondernemers. Ik hou van techniek en hier kan je echt nog veel waarde toevoegen.’ Maar daarbij moet je je natuurlijk wel aanpassen aan de lokale omstandigheden. De dagen zitten vol verrassingen. ‘Alles gaat hier op vertrouwen  en een handshake’, aldus Rik.  ‘Nederlanders zijn heel direct en duidelijk, tot op het botte af. Kenianen zijn veel subtieler.’

 

Ins en outs Grensverleggers

Het gelijknamige platform Grensverleggers.nl van MVO Nederland stond aan de basis van de TV-serie. Daar beschrijven twintig duurzame Nederlandse ondernemers werkend in ontwikkelingslanden hun zakelijke dilemma’s en dagelijkse belevenissen (profielen). Sinds de lancering van de nieuwe serie deze zomer zijn er al meer dan 60 blogs, 180 foto’s en staan er 30 nieuwe Grensverleggers op de wereldkaart. De Facebookpagina heeft inmiddels meer dan 4.000 vrienden en meer dan 90.000 unieke bezoekers per week.

 

www.mvonederland.nl  

www.rtlz.nl  

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie