NDP Nieuwsmedia NOS verstoort markt met nieuwe videodienst
16-09-2013 07:36:41 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3809 | Tags:

De gezamenlijke private nieuwsmedia, verenigd in NDP Nieuwsmedia, protesteren tegen de lancering van een nieuwe videodienst van de NOS. Via het zogenoemde NOS Nieuwsfragmentenkanaal stelt de publieke omroep gratis videofragmenten beschikbaar aan professionele afnemers. De marktverstoring wordt veroorzaakt door de voorwaarden waaronder de NOS de dienst aanbiedt. Hoewel de NOS de dienst als steun voor de journalistiek presenteert, schaadt deze juist de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening.

 

Vandaag heeft NDP Nieuwsmedia haar bezwaar ingediend bij staatssecretaris Dekker (Media) tegen het voorgenomen NOS Nieuwsfragmentenkanaal. De staatssecretaris moet binnenkort een definitief besluit nemen over de nieuwe dienst. In de bezwaarprocedure vertegenwoordigt brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia zowel potentiële gebruikers van de videodienst (nieuwswebsites als Telegraaf.nl en Volkskrant.nl) als producenten en leveranciers van videofragmenten (zoals ANP, RTL Nieuws en Zoomin.TV). Ook NU.nl en Novum scharen zich achter het protest van de branche.

 

Marktverstoring evident

Voor producenten en leveranciers is de marktverstoring evident: een publieke organisatie biedt professionele afnemers een concurrerende videodienst aan, maar dan kosteloos. Erik van Gruijthuijsen, directeur ANP: “Tegen gratis aanbod kan onze redactie niet concurreren. Dit zet enorme druk op de jonge en commercieel nog moeilijke markt voor nieuwsvideo's.” Frank Volmer, directeur-uitgever bij TMG sluit zich daarbij aan: “Het leveren van diensten aan professionele afnemers is geen publieke taak. Nog meer marktverstoring kunnen we niet gebruiken.” In de bezwaarprocedure betoogt NDP Nieuwsmedia dat de NOS met de dienst de mediawettelijke bepalingen ter voorkoming van marktverstoring overtreedt.

 

Pluriformiteit in het geding

De nieuwe dienst heeft tot gevolg dat het private aanbod van nieuwsfragmenten zal verschralen, waardoor afnemers van videodiensten minder keuze resteert. Dat schaadt bovendien een publiek belang: door een verschraling van het aanbod neemt de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening af. Potentiële afnemers van de dienst hebben bezwaren tegen de voorwaarden die de NOS stelt, zoals de mogelijke verplichting een STER-spot uit te zenden en het tonen van NOS-kijktips. Ook speelt voor afnemers mee dat de NOS vergaand inzicht eist in hun inkoop van nieuwsvideo’s. Dat betekent inzage geven in concurrentiegevoelige gegevens.

 

Aanbeveling commissie-Brinkman niet opgevolgd

De NOS beroept zich graag op het rapport van de commissie-Brinkman uit 2009, waarin de problemen van de nieuwssector zijn onderzocht. De commissie-Brinkman benadrukte echter dat samenwerking tussen de publieke omroep en de private nieuwssector niet ten koste van die nieuwssector mag gaan en steeds marktconform moet zijn. Juist daaraan voldoet het NOS Nieuwsfragmentenkanaal niet. Samenwerking tussen de publieke omroep en nieuwsbedrijven is zeker mogelijk en wenselijk, maar dan dient samenwerking wel te worden vormgegeven met respect voor het belang van een pluriforme nieuwsvoorziening.

 

Over NDP Nieuwsmedia

NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven, draagt de kracht en maatschappelijke functie van nieuwsmedia uit en maakt zich sterk voor de zakelijke en journalistieke belangen van de aangesloten nieuwsbedrijven. Bij NDP Nieuwsmedia zijn aangesloten: ANP, Barneveldse Krant, FD Mediagroep, Mediagroep Limburg, NDC Mediagroep, Nederlands Dagblad, NRC Media, Persgroep Nederland, Reformatorisch Dagblad, RTL Nieuws, Telegraaf Media Groep en Koninklijke Wegener. In deze bezwaarprocedure vertegenwoordigt NDP Nieuwsmedia ook NU.nl en Novum.

 

www.ndpnieuwsmedia.nl

www.cebuco.nl

www.nos.nl

 

 

 

 

 

Als reactie op bovenstaand artikel ontvingen wij onderstaande reactie van Jan de Jong, Algemeen Directeur van de NOS:

 

 

http://api.ning.com/files/EmY1eY*Co8Jndq311U8r5TCcPpc4fLfSohLlkFDVJmEf7VglVVsdc89EnKrzDbb94B8YlEsSigloP9fID2Z6Jf6ZXq0u-Ogu/JanDeJongNOS.jpg“De Commissie Brinkman noemde de gebrekkige beschikbaarheid van videomateriaal een belangrijk obstakel voor een succesvolle aanwezigheid van de kranten op het internet. Met haar Nieuwsaanbodkanaal probeert de NOS een oplossing voor dit probleem te bieden. Niet uit eigenbelang maar in het belang van de kwaliteit van de journalistiek in Nederland. Kranten- en andere nieuwssites hebben dan actuele nieuwsvideo’s beschikbaar zonder daarvoor een eigen dure videodienst te hoeven optuigen. Sites die al eigen nieuwsvideo’s hadden kunnen daar gewoon mee doorgaan. Als ze dat doen, onderscheiden ze zich van partijen die ‘alleen’ het Nieuwsaanbodkanaal van de NOS overnemen.

 

Het kanaal is een alternatief voor een mogelijkheid die de kranten al langer hadden (en nog steeds hebben), namelijk om gewoon fragmenten of items van de NOS of anderen te kopen. Die kunnen ze in hun eigen items integreren; er gelden dan geen reclame- of andere mediawettelijke beperkingen. Kort gezegd kunnen de kranten ermee doen en laten wat ze willen. Eerder gaven de kranten echter zelf aan dat deze optie te bewerkelijk is om structureel in de dagelijkse nieuwsvoorziening in te zetten.

 

We zijn verbaasd over de kritiek op het aanbodkanaal die nu de kop opsteekt. Veel van de partijen die zich achter de kritiek scharen, maken er immers al geruime tijd gebruik van. Prominente opiniemakers als Marc Chavannes en Jeroen Smit hebben het idee van het kanaal gelet op het belang van de nieuwsvoorziening juist omarmd.

 

We moeten vaststellen dat ook commerciële aanbieders als ANP en Novum blijkbaar niet adequaat in de behoefte van de krantensites konden voorzien. aarom vind ik dat het initiatief van de NOS de pluriformiteit van nieuwsvoorziening niet ondergraaft. Eerder is het een aanvulling daarop, zeker voor kleinere mediapartijen die anders helemaal geen videonieuws zouden hebben.

 

Het doorzetten van het Nieuwsaanbodkanaal is gratis en laagdrempelig. Maar op grond van de huidige Mediawet ligt het gratis leveren van video’s aan commerciële marktpartijen uitermate gevoelig. De NOS mag zich nu eenmaal niet ‘dienstbaar maken aan het maken van winst door derden’. Dit bezwaar kan in de praktijk alleen worden ondervangen via een ‘eigen’ kanaal van de NOS dat doorgezet wordt op de sites van de afnemers. En op een eigen kanaal van de NOS mag eventuele reclame op grond van de wet nu eenmaal alleen door de STER worden verzorgd."

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie