ROCvA: Nieuwe opleiding Media Operator start
05-09-2013 15:52:46 | Door: Nico Scherphuis | hits: 5811 | Tags:

Op 6 September starten 60 leerlingen aan het ROCvA met de gloednieuwe 3 jarige opleiding Media Operator. ROCvA werkt hiervoor samen met United Broadcasting en Avid International met als doel in te spelen op de enorme vraag naar jonge mensen die kennis hebben van Video en Audio input, werken met Avid producten, Video Output naar studio en Media Management.

 

Theorie en praktijk

De opleiding duurt 3 jaar en is een combinatie van theorie en praktijk. In het basisjaar krijgen alle 60 leerlingen les in Videotechniek, AV techniek, Audio, Electrotechniek, Licht, basis IT. Ook volgen ze een gecertificeerde Avid opleiding speciaal ontwikkeld in het Nederlands en gericht op Media Input, Output en Management mbt Avid Interplay. In datzelfde jaar krijgen de leerlingen praktijkles bij United  in de Media Room en maken ze kennis met EVS en Studio aanlevering.

 

Stage

Het tweede en derde jaar start met een stage periode van een half jaar. De leerlingen krijgen de mogelijkheid om als junior Media Manager aan de slag te gaan met media digitalisering. Dat kan bij een facilitair bedrijf, Omroep, Overheidsinstelling of bibliotheken en zakelijke instellingen zijn die zich bezig houden met de opslag van materiaal. Stageplekken zijn inmiddels al aangeboden door verschillende partijen die graag deze leerlingen willen inzetten voor input van media op servers. Ook is er interesse getoond door internationale bedrijven om mee te werken en stageplekken aan te bieden aan leerlingen die zich goed verstaanbaar kunnen maken in het Engels.

 

Academisch Partner

Om de samenwerkwerking officieel te maken is ROCvA een Academisch Partnerschap aangegaan met Avid waardoor men gecertificeerde traininge kan geven op school. Deze trainingen worden gegeven door een gecertificeerd Avid Instructeur met goedgekeurde nederlandstalige studieboeken.

Maart 2012 heeft ROCvA  een Avid Isis 5000 en Interplay met Transcoder aangeschaft zodat de opleiding volledig aansluit op de werkelijke situatie in de praktijk.

 

Het initiatief

Het initiatief voor de samenwerking ligt bij Caroline Dogterom en Rogier van Kreuningen. Caroline werkt als Avid Instructeur en Workflow Consultant  en Rogier is werkzaam bij United. Beiden zagen een gat in de markt op het gebied van media management. In 2010 introduceerde Caroline tijdens IBC in Amsterdam de 3 partijen en werden eerste samenwerkings intenties bezegeld. Hierna werd gestart met het opzetten van lesmateriaal, lesboeken en het opzetten van een aansluitende leerlijn binnen ROCvA. Vanuit het ROCvA is Liza Fahner verantwoordelijk voor het slagen van dit initiatief. Zij vroeg Caroline het unieke project op te zetten en te zorgen voor vertalingen, hardware en software aanschaf en de juiste docenten vanuit Avid en United.

 

www.rocva.nl/mbo/opleidingen/overzicht/media_vormgeving/mediatechniek_productie/pages/media_operator.aspx

www.avid.com 

www.rocva.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie