NRC Handelsblad: Nieuwe vorm Heldringprijs voor beste columnist - jury kiest nu winnaar
27-08-2013 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4027 | Tags:

De Heldringprijs voor beste columnist van Nederland heeft dit jaar een andere vorm. Dit vanwege het overlijden van Jérôme Louis Heldring in april. Deze voormalige NRC-hoofdredacteur koos vorig jaar bij het debuut van de prijs nog zelf wie de winnaar was. Dit jaar zal een vijfkoppige onafhankelijke jury dat doen. Inzendingen moeten uiterlijk 12 september 00.00 uur binnen zijn. De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 26 oktober tijdens de Nacht van NRC. 

 

De prijs is een erkenning voor columnisten die een bijdrage leveren aan het debat in Nederland en met hun werk aanzetten tot gedachtevorming. Een columnist kan worden voorgedragen door zijn of haar (hoofd)redactie of kan zelf maximaal drie columns inzenden die gepubliceerd zijn in de twaalf maanden voorafgaande aan de prijsuitreiking. De prijs – een kunstobject van Iris Le R?tte – wordt uitgereikt op 26 oktober tijdens de Nacht van NRC. De Heldringprijs werd in 2012 voor het eerst uitgereikt en is een initiatief van NRC Handelsblad. Heldring schreef jarenlang de column Dezer dagen voor de krant. Hij overleed 27 april 2013 op 95-jarige leeftijd.

 

De jury bestaat uit juryvoorzitter Jeroen Smit (schrijver van De Prooi en hoogleraar journalistiek aan de RUG), Margriet van der Linden (oud-hoofdredacteur Opzij), Hans Goslinga (columnist Trouw en winnaar van de Heldring Prijs 2012), Ineke van Gent (oud Tweede Kamerlid Groen Links) en Ton F. van Dijk (oud-programmadirecteur Publieke Omroep). Juryvoorzitter Jeroen Smit: “Het is een grote eer het stokje te mogen overnemen van Jérôme Heldring, die de prijs zelf helaas maar één keer heeft kunnen uitreiken. Nederland barst van het columnistentalent; het zal een flinke uitdaging worden daaruit te kiezen.”

 

Inzenden kan tot 12 september 2013. Kijk voor meer informatie en het wedstrijdreglement op

 

www.nrc.nl/nachtnrc

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie