[Onderzoek] Margriet: De vrouw van nu wil sukkelseks
16-08-2013 11:05:17 | Door: Nico Scherphuis | hits: 5918 | Tags:

Wie denkt dat Vijftig Tinten Grijs ervoor heeft gezorgd dat er in de Nederlandse slaapkamers meer aan seks wordt gedaan dan ooit, zit ernaast. Uit Margriets Grote Seks-enquête blijkt dat de Nederlandse vrouw het steeds minder doet. En dat vindt ze niet eens erg. Goedele Liekens, één van de deskundigen die de uitslag van de enquête duiden, houdt een pleidooi voor ‘sukkelseks’: “Een beetje aanprutsen en aansukkelen in de slaapkamer; het hoeft heus niet allemaal perfect te gaan. (…) Seks is geen Olympische Spelen.”

 

Opvallende uitslagen

* In 1993 zei 46% van de ondervraagde vrouwen méér dan een keer per week seks te hebben, nu is dat 19% van de vrouwen van 25 tot en met 50 jaar. En bij vrouwen van boven de 50 is dat 7%.
* Vrouwen vinden het steeds minder belangrijker om, zoals de partner, een orgasme te krijgen. Vond 57% het in 1993 nog belangrijk, in 2004 was dat percentage gezakt naar 53% om in 2013 op 51% uit te komen.
* Meer dan de helft van de vrouwen komt niet altijd klaar, 17% van de vrouwen zelden tot nooit.
* Van vrouwen van 50-plus geeft de helft aan nooit seks te hebben of daar geen antwoord op te willen geven.

 

 

Seks is gewoon geworden

“Het hyperige rondom seks van na de seksuele revolutie is aan het verdwijnen in de slaapkamer,” constateert Goedele Liekens. Dat staat lijnrecht tegenover de seksualisering van de samenleving, meent relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven: “Je hoeft maar broodbeleg te kopen en de halfblote vrouwen lachen je van de verpakking tegemoet. (…) Seks is gewoon geworden, maar daar is in bed wel minder van te merken. Onderzoek toont aan dat naarmate vrouwen een langere relatie hebben, hun seksdrive afneemt.” Hanni Jagtman van Mail & Female: “Door het internet blijft ons niets bespaard als het om seks gaat, en het is een uitdaging om daarin onze weg te vinden.”

 

Al 45 jaar enquêtes

Margriet heeft in de afgelopen 45 jaar regelmatig (1967, 1977, 1993, 2004, 2009) enquêtes over seksualiteit gehouden onder Nederlandse vrouwen van 25 tot 75 jaar. In het 75ste jubileumjaar legt Margriet deze uitkomsten naast de enquête over seks van 2013, met daarin de centrale vraag: hoe heeft de seksualiteit van vrouwen zich in die tijd ontwikkeld? De uitkomsten worden geduid door seksuoloog en auteur Goedele Liekens, relatietherapeut en auteur Jean-Pierre van de Ven en Hanni Jagtman, oprichtster van Mail & Female, sekswinkel en postorderbedrijf voor en door vrouwen.

 

www.margriet.nl

www.sanoma.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie. Job postings gratis