[Onderzoek] Shell: Oudere automobilisten rijden beter en zuiniger dan jongeren
02-06-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4289 | Tags:

Jonge automobilisten denken dat ze vlotter, veiliger en slimmer rijden dan hun oudere medeweggebruikers. Terwijl de oudere generatie jongeren in het verkeer juist als onberekenbaar en nonchalant ziet. Dit blijkt uit het Shell FuelSave Smarter Driving onderzoek waarin het rijgedrag van verschillende leeftijdsgroepen in Europa onder de loep wordt genomen. Het onderzoek onthult verder een aantal opvallende rijgewoontes bij beide generaties: zo geeft een verrassend aantal jonge automobilisten (71%) toe dat ze vaak met één hand of zelfs zonder handen aan het stuur hun auto besturen.

 

In het kader van dit onderzoek namen twee generaties het tegen elkaar op tijdens de dertigste editie van de Shell Eco-marathon, een jaarlijkse wereldwijde studentenwedstrijd op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Eén van de eerste Shell Eco-marathon teams, het NIP-team uit 1990, en één van de huidige studententeams, TU/ecomotive, daagden elkaar uit in de ‘Shell FuelSave Battle of the Smarter Generation’. Onder leiding van tv-presentator Ruben Nicolai slaagde de oudere generatie er uiteindelijk in om het studententeam te verslaan door het zuinigst te rijden. 

 

Jong versus oud

Uit het onderzoek van Shell blijkt verder dat 6 op de 10 jongere automobilisten vaak te hard rijdt, maar dat ouderen daarentegen vaker bekeurd worden (66% versus 45%). Bovendien geeft 18 procent van de jongeren toe regelmatig berichten te versturen en 16 procent blijkt vaak te telefoneren tijdens het rijden. Dit is opmerkelijk omdat jongeren ook toegeven dat dit één van hun grootste ergernissen is (57%) bij andere weggebruikers. Daarnaast zijn twee op de tien jonge automobilisten passief agressief in het verkeer. Ze ergeren zich snel aan andere automobilisten en schreeuwen het regelmatig uit in de auto, maar wel met de ramen dicht.

 

Nederlanders minder snel geïrriteerd

In vergelijking met andere landen in Europa raken beide generaties automobilisten in zowel Nederland als Engeland minder snel geïrriteerd door motorrijders en files. Ook blijkt dat oudere automobilisten in Nederland zich het minst irriteren aan voetgangers; gemiddeld 40 procent vergeleken met een Europees gemiddelde van 60 procent.

 

Proef op de som

Zowel uit het onderzoek als de Battle blijkt dat ouderen zuiniger rijden: zo zorgt 41 procent van de ouderen voor de juiste bandenspanning, vergeleken met 18 procent van de jongeren. Verder verspillen jongeren op hun beurt veel brandstof door hun motor langer stationair te laten draaien (55% versus 38% bij de ouderen). Ook tijdens de Shell FuelSave Battle of the Smarter Generation kwam de oudere generatie als winnaar uit de bus. Het studententeam TU/ecomotive reed 85,5 km op 1 liter brandstof, terwijl het meer ervaren NIP-team 90,34 km reed op 1 liter brandstof. Dankzij deze prestatie kreeg het NIP-team uit handen van Ruben Nicolai de Shell Battle of the Smarter Generation-trofee uitgereikt.

 

 

“Shell heeft dit onderzoek uitgevoerd om automobilisten bewust te maken van hun rijgedrag en hen te helpen zo zuinig mogelijk te rijden. In het kader van de Shell Eco-marathon moedigen wij automobilisten aan om hun rijgewoontes aan te passen en bewust na te denken over hun brandstofverbruik en brandstofkeuze. Hiermee willen wij automobilisten helpen om slimmer auto te rijden en geld te besparen”,aldus Alfonso Dozzi, Shell Fuels Marketing Manager Benelux.

 

Klik hier voor meer zuinig rijden tips van Shell

 

Over het Shell FuelSave Smarter Driving-onderzoek

Het Shell FuelSave Smarter Driving-onderzoek is in opdracht van Shell uitgevoerd door Edelman Berland onder 5.000 Europeanen, waarvan 1.000 Nederlanders in de leeftijd van 18 en 65 jaar.

 

Over Shell FuelSave

Besparen op brandstofkosten gaat het beste door zuinig te rijden en een brandstof te gebruiken met een brandstofbesparende formule zoals Shell FuelSave, de zuinige Euro 95 die niet meer kost. Dit is Shell’s meest geavanceerde brandstofbesparende formule tot nu toe. De brandstof is verrijkt met een wrijvingsverminderaar en helpt de inlaatkleppen van de motor schoon te houden.

 

www.shell.com

www.edelman.com

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie