[Onderzoek] TNO/MOVISIE: Programma Benzies & Batchies vergroot seksuele weerbaarheid jongeren
11-10-2013 13:58:31 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3528 | Tags:

Het programma Benzies & Batchies, van Stichting Kikid, is bewezen effectief in het vergroten van bewustzijn, zelfvertrouwen en seksuele weerbaarheid van jongeren. TNO en MOVISIE concluderen dit op basis van de uitkomsten van het effectiviteitsonderzoek dat zij verrichtten naar het programma; een combinatie van theatervoorlichting en begeleide discussie door peer-educators. Zowel direct na het volgen van het programma als op de langere termijn zijn leerlingen er bewuster van geworden dat ze zelf hun grens kunnen aangeven en nee kunnen zeggen.

 

Het aantal jongeren dat grenzen op seksueel gebied overschrijdt is verontrustend groot. Zowel on- als offline vertonen jongeren gedrag dat hen kwetsbaar maakt. Jongeren lijken te vaak onvoldoende bewust van de risico's die zij daarmee lopen. Op steeds meer scholen wordt gezocht naar een manier om hun leerlingen weerbaarder te maken. Om die reden zetten scholen het voorlichtingsprogramma Benzies & Batchies in.

 

Wat kan wel en niet?
Benzies & Batchies staat voor pooierbakken en schaars geklede meisjes. Het is een theatervoorlich-tingsprogramma dat op middelbare scholen wordt uitgevoerd voor jongeren van 12 t/m 16 jaar.

De leerlingen kijken eerst naar een theaterstuk om vervolgens in kleinere groepjes over stellingen te discussiëren met peer-educators. Aansluitend volgt de weerbaarheidstraining Ik hou van Mij, verzorgd door ervaren weerbaarheidstrainers en psychologen.

 

De leerlingen gaan met de peers in gesprek over seksualiteit en grenzen stellen. Is het oké om je borsten laten zien voor de webcam? En hoort wiepen er gewoon bij? Peers zijn jong en kunnen door gedeelde ervaringen of achtergrond zich beter verplaatsen in de belevingswereld en positie van de leerlingen.

 

 

Meer zelfvertrouwen en weerbaarder
25 scholen deden mee aan het onderzoek Bijna 30% van deze jongeren zegt te maken te hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag als slachtoffer en bijna 30% ook als pleger. Zowel direct na het volgen van het programma als op de langere termijn zijn leerlingen er bewuster van geworden dat ze zelf hun grens kunnen aangeven en nee kunnen zeggen. Daarnaast hebben leerlingen er meer vertrouwen in dat ze zelf geen grensoverschrijdend gedrag zullen vertonen. Ze weten ook beter hoe ze met hun eigen wensen en verlangens op het gebied van relaties en seksualiteit moeten omgaan. Slechts 7% vond het lastig om in de klas over seks en relaties te praten. Een belangrijke reden hiervoor bleek de begeleiding van een externe, neutrale weerbaarheidsdocent. Jongeren met een migrantenachtergrond hadden meer moeite met praten over seks.

 

www.kikid.nl

www.tno.nl

www.movisie.nl

 

Dit persbericht is gedistribueerd door ANP Pers Support

 

                                                                                                Home

 

 

www.perssupport.nl/apssite/permalink/78329