Oxford Economics: Groeikansen voor de Nederlandse filmsector
29-09-2013 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3027 | Tags:

De Nederlandse film- en audiovisuele sector kan profiteren van wereldwijde groei als beleid daarop wordt aangesloten. Dat concludeert Oxford Economics in het rapport Economic contribution of the Dutch film and audio-visual industry.


Filmstimuleringsbeleid leidt in het buitenland aantoonbaar tot een gezond productieklimaat en heeft een positief effect op de schatkist. Daar kunnen de positieve werkgelegenheidseffecten en de culturele winst nog bij worden opgeteld. Dit werkt door in de gehele Creatieve Industrie.


Oxford Economics adviseert de Nederlandse overheid  fiscale of economische stimuleringsmaatregelen in te voeren, gezien de positieve effecten in het buitenland. Ook doet het de aanbeveling om de huidige wet- en regelgeving te herzien op het gebied van piraterij. Dit vanwege het schadelijke effect op productie, distributie en vertoning. Verder bepleiten de onderzoekers dat de overheid en het Nederlands Filmfonds gezamenlijk een strategie voor de filmsector te ontwikkelen, met concrete doelen voor banen, groei en productie, in combinatie met een duidelijke financiële basis.


De werkgelegenheid in de gehele Nederlandse film- en audiovisuele sector is tussen 1998 en 2011 teruggelopen met 16,7 procent. Dit wijkt af van de Europese trend, waar een groei van 11,5 procent werd gerealiseerd. De afname van overheidsbijdragen en het ontbreken van economische of fiscale regelgeving om internationale productieactiviteit aan te trekken zijn daar debet aan.


Oxford Economics berekent dat de Nederlandse film- en audiovisuele sector een werkgelegenheidsmultiplier heeft van 2,03 en zo 65.700 directe en indirecte banen oplevert, met een toegevoegde waarde van 3,6 miljard euro en 1,6 miljard euro aan belastingopbrengsten. 


Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Filmproducenten Nederland, Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en het Nederlands Filmfonds.  


De Nederlandstalige inleiding en samenvatting van het rapport Economic contribution of the Dutch film and audio-visual industry van het Oxford Economics staan hier. Het volledige rapport staat hier.

 

De nieuwe Film Facts and Figures of the Netherlands 2012/2013 van Het Nederlands Filmfonds staan hier

 

De iMMovator Cross Media Monitor staat hier.

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie