Recordaantal luisteraars voor Nederland.FM in 2013; exponentiële stijging door radio luisteren via app
15-02-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4763 | Tags:

Via Nederland.FM, de grootste radioportal van Nederland, luisterde in 2013 een record aantal mensen naar de  radio. De website Nederland.FM werd ruim 70 miljoen keer bezocht waarbij 225 miljoen keer een radiostation werd aangeklikt. Het totaal aantal luisteruren was in 2013 ruim 9% meer dan in 2012. Deze stijging komt met name doordat er meer naar de radio geluisterd wordt via mobiele devices zoals telefoons en tablets. Ten opzichte van vorig jaar luisteren nu 247 % meer mensen via een app naar de radio. Met name jongeren maken hier veel gebruik van.

 

Oprichter van Nederland.FM Jim Souren: "Niet ondanks, maar wellicht mede door de groei van muzieknetwerken als Spotify en Deezer is de radio nog nooit zo populair geweest.
De Spotify-gebruiker is namelijk een muziekliefhebber die ook graag naar de radio l uistert. De groei in het aantal radioluisteraars is bij ons voornamelijk te danken aan de exponentiële stijging van app-luisteraars. Zij luisteren gemiddeld ook veel langer naar de radio. Door internetradio is ieder device met internet opeens een radiotoestel."
 
 
Groei internetradio door landelijke dekking Wifi
 
Internetradio heeft het nog niet overg enomen van de normale ether-radio. Dit is te wijten aan het feit dat er onder andere nog geen internet(radio) in de auto is waar de meeste
ether-radio geluisterd wordt. Volgens Souren zal hier in 2014 verandering in komen met de komst van een landelijke Wifi-netwerk van KPN en Ziggo. Souren: "Door de komst van
dit landelijke Wifi-netwerk zullen we ook een flinke stijging zien in het aantal gebruikersvan internetradio in de auto."
 

Verschil populariteit stations per platform (apps, mobiel/tablet, desktop)
 
Per platform is er een ver schil in welke radiostation het meest populair is. Waar 3FM via de normale ether-radio nog het best beluisterd wordt, is dit via internet niet het geval. Via de desktop trekt Q-Music de meeste luisteraars. Radiostation 538 non stop 40, staat op nummer één als het gaat om luisteren via mobiele devices en via de app.
 
 
Lancering Windows 8 en Windows Phone app
 
De app van Nederland.FM voor Windows 8 en Windows phone app is sinds december 2013 inmiddels al 30.000 gedownload. De Nederland.FM iPhone/iPad app
is 400.000 keer gedownload. Op dit moment is Nederland. FM bezig met de ontwikkeling van de Google Play (android) app.

 

Over Nederland.FM
 
Nederland.FM (opgericht in 2001) is een radioportal waar de vijftig beste Nederlandse commerciële en publieke radiostations op aangesloten zijn. Inmiddels is de site marktleider op zijn gebied en telt Nederland. FM ruim 1.700.000 unieke bezoekers, 6.800.000 bezoeken en 21.600.000 luisteraars per maand. Aanvankelijk was de website gericht op in het buitenland wonende Nederlanders die Nederlandse radio (nieuws en muziek) wilden luisteren. Momenteel komt echter 94% van de gebruikers gewoon uit Nederland.