RTL Nieuws: Probleemjongeren duiken massaal onder
07-07-2014 14:25:44 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3154 | Tags:


 

Probleemjongeren laten zich massaal uitschrijven bij de gemeente om zo van deurwaarders en justitie af te komen. Hierdoor glijden ze steeds verder af. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West, opgevraagd door de researchredactie van RTL Nieuws. Een rondgang langs andere grote steden, zoals Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer, leert dat in het hele land probleemjongeren op die manier uit het zicht van de samenleving verdwijnen.

 

Het is onduidelijk om hoeveel jongeren het precies gaat, omdat daar buiten Amsterdam voor zover bekend nooit onderzoek naar is gedaan.

 

Ouders schrijven hun kinderen uit om verschillende redenen. Ze willen bijvoorbeeld niet opdraaien voor de schulden die de kinderen hebben gemaakt. Of ze krijgen vaak politie aan de deur omdat hun kind verdachte is van een misdrijf. Ook gebeurt het dat ouders hun kind uitschrijven omdat ze gekort kunnen worden op hun huurtoeslag als het kind achttien wordt en een inkomen heeft. Sommige jongeren blijven in werkelijkheid wel bij hun ouders wonen. Anderen vertrekken wel uit huis en slapen op wisselende adressen bij familie en vrienden.

 

De jongeren hebben vaak hoge schulden, zijn vaak al jong met justitie in aanraking geweest of hebben psychische problemen. Als ze niet meer bij een gemeente staan ingeschreven, kunnen helemaal vastlopen. Ze kunnen geen identiteitsbewijs krijgen, toeslagen en uitkeringen worden stopgezet, een opleiding volgen kan niet meer. Gemaakte schulden lopen alleen maar op.

 

Het stadsdeel Nieuw-West heeft deze groep onder de loep genomen omdat de problemen groot zijn en er veel overlast is in de wijk. Alleen al in dit stadsdeel wordt het aantal spookjongeren geschat op ten minste 400. In heel Amsterdam zou het mogelijk gaan om 2900 jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar.

 

Achmed Baâdoud, voorzitter stadsdeel Nieuw- West, ziet dat steeds meer ouders voor uitschrijving kiezen. Hij noemt het een 'schijnoplossing'. "Daar baal ik ontzettend van. Dat betekent de boel buiten zetten en de deur op slot."

 

Volgens hulpverleners van de stichting Streetcornerwork overzien ouders de ernstige gevolgen van uitschrijving niet. Het is volgens hen inmiddels een bekende 'methode' die in de wijk de ronde doet om problemen buiten de deur te houden. Volgens Baâdoud gebeurt het vooral in Marokkaanse, Surinaamse en Turkse gezinnen. In Nederlandse gezinnen zou het minder vaak voorkomen.

 

Het rapport van Nieuw-West staat op 

www.rtlnieuws.nl

www.rtl.nl  

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie