Saskia de Coster wint Opzij Literatuurprijs
19-03-2014 19:48:58 | Door: Nico Scherphuis | hits: 2821 | Tags:

 

Saskia de Coster wint met haar roman Wij en ik de Opzij Literatuurprijs 2014, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster.

 

Volgens de jury plaatst De Coster zich met deze familiesaga binnen de traditie van de grote Europese vertelkunst. Wij en ik gaat over de familie Vandersanden, een upperclass Vlaams gezin dat in een villawijk woont. De dochter des huizes, Sarah, kan maar moeilijk van ze loskomen. De jury: ‘Messcherp en met groot psychologisch inzicht onderzoekt de auteur het ‘wij-gevoel’ versus de drang naar vrijheid en eigenheid. Sarah is een hedendaagse Emma Bovary of Anna Karenina… …Wij en ik is een verademing, zowel naar inhoud als naar virtuoze vorm en soepele, ironiserende stijl.'

 

De Coster zegt in een interview in de nieuwe Opzij: ‘Ik denk dat we als mens een perspectief buiten onszelf nodig hebben om op het leven te kunnen reflecteren.’ De Vlaamse ontvangt een geldbedrag van €5000,-.

 

Genomineerd voor de prijs waren verder Hanna Bervoets met Alles wat er was (Atlas Contact), Margriet de Moor met Mélodie d’amour (De Bezige Bij), Het lam van Jannie Regnerus (Atlas Contact) en De duimsprong van Miek Zwamborn (Van Oorschot). Vorig jaar won Manon Uphoff de Opzij Literatuurprijs met De ochtend valt.

 

De jury van de Opzij Literatuurprijs, onder voorzitterschap van strafpleiter Inez Weski, bestaat dit jaar uit Jacqueline Bel, hoofddocent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit, Elsbeth Etty, bijzonder hoogleraar aan diezelfde universiteit en recensent voor NRC Handelsblad, Marja Pruis, auteur en recensent voor De Groene Amsterdammer, en Lies Schut, recensent voor De Telegraaf.

 

De uitreiking van de Opzij Literatuurprijs vindt op 19 maart plaats, in aanwezigheid van de genomineerden.

 

De nieuwe Opzij, met daarin heel veel aandacht voor literatuur en film, ligt vanaf 20 maart in de winkel.

 

www.opzij.nl