SBS6: Hart van Nederland brengt bijzondere reportages over Tour du ALS
21-05-2014 13:26:32 | Door: Nico Scherphuis | hits: 8565 | Tags:

Ruim 600 deelnemerszetten zich eind mei met hart en ziel in tegen de ziekte ALS. Zij gaan de fysieke uitdaging aan om per fiets de Mont Ventoux te bestijgen in de Tour du ALS. Hart van Nederland-presentatrice Evelien de Bruijn reist hiervoor af naar Frankrijk, om drie dagen verslag te doen van deze fietstocht. De deelnemers, waarvan sommigen zelf ALS hebben, zamelen geld in voor deze slopende ziekte. De reportages over de ‘Tour du ALS’ zijn vanaf 29 mei drie dagen lang te zien in Hart van Nederland bij SBS6.

 

Evelien de Bruijn doet vanaf de Mont Ventoux verslag van deze bijzondere fietstocht. In de reportages volgen we onder anderen Conny Huizer. Conny is 46 jaar en alleenstaande moeder van vier kinderen. Conny heeft de ziekte ALS en gaat de tour fietsen. Toen zij drie jaar geleden te horen kreeg dat zij ALS heeft, besloot zij niet bij de pakken neer te zitten, maar alles op alles te zetten om geld in te zamelen voor onderzoek naar de dodelijke ziekte. Helemaal zelfstandig de berg op, dat lukt haar helaas niet meer. Daarom wordt zij, op een tandem, begeleid door het brandweercorps Albranswaard. “Normaal halen wij mensen in nood van boven naar beneden, nu helpen we iemand in nood van beneden naar boven”, aldus de brandweercommandant.

 

Het is voor mensen met ALS een grote fysieke uitdaging om mee te doen aan deze fietstocht. ALS is een slopende ziekte, die ervoor zorgt dat er steeds meer lichaamsfuncties uitvallen met de dood tot gevolg. Jaarlijks overlijden 125.000 mensen wereldwijd aan deze ziekte. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Hart van Nederland hoopt, door verslag van de tour te doen, meer mensen kennis te laten maken met deze ziekte.

 

Hart van Nederland: reportages van Tour du ALS: 29, 30 en 31 mei om 19.00 uur en 22.30 uur bij SBS6

 

www.hartvannederland.nl