Studenten kiezen na uitstel leenstelsel massaal voor tussenjaar
17-07-2013 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3987 | Tags:

Nu de invoering van het sociaal leenstelsel - waarbij de basisbeurs voor studenten zou komen te vervallen - met tenminste één jaar is uitgesteld, overwegen veel jongeren alsnog een tussenjaar te kiezen. Dat zegt EF Education First, wereldwijd marktleider op het gebied van internationaal onderwijs. Ook veel jongeren die zich al hadden ingeschreven voor een opleiding, komen daar op terug.

 

Omdat het sociaal leenstelsel waarschijnlijk pas in 2015 aan de orde komt, is het voor jongeren die net van de middelbare school komen financieel weer aantrekkelijk om er komend schooljaar - voorafgaand aan een studie - tussenuit te gaan. EF Education First signaleert de laatste weken een snel groeiende vraag. "Sinds de minister heeft aangekondigd het sociaal leenstelsel niet per 2014 in te voeren, worden wij veel meer gebeld en gemaild dan daarvoor. Niet alleen EF Education First, maar ook andere organisaties worden opmerkelijk vaak benaderd door studenten die zich al hadden ingeschreven voor een studie in Nederland, maar nu alsnog een jaar naar het buitenland willen gaan", aldus Petra Cubretovic van EF Education First.

 

Veel toekomstige studenten lijken doordrongen te zijn van de toegevoegde waarde van een tussenjaar (ook wel gap year genoemd). Die toegevoegde waarde blijkt onder meer uit een onderzoek door de Nuffic. Dat is een Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, die de internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek bevordert en tevens het hoger onderwijs wereldwijd toegankelijk helpt maken.

 

Uit het Nuffic-onderzoek blijkt onder meer dat de studie-uitval significant minder is onder studenten die hebben gereisd in het jaar voorafgaande aan hun studie. Van de ondervraagde studenten geeft 65% aan dat dat komt doordat ze na een tussenjaar een stuk zekerder waren van hun studiekeuze dan voor die tijd. Bijna de helft (48%) zegt dat het tussenjaar heeft geleid tot een andere studiekeuze dan die ze aanvankelijk hadden gemaakt. Persoonlijke ontwikkeling en het opdoen van internationale ervaring zijn voor studenten de twee belangrijkste redenen om een tussenjaar te nemen.

 

Het onderzoek laat verder zien dat 75% van de schooldecanen een leerling wel eens voorstelt om eerst een tussenjaar te overwegen. Leerlingen die nu al het examenjaar ingaan, weten nog steeds niet of zij wel of niet onder het nieuwe sociaal leenstelsel gaan vallen. Decanen raden hen aan zich er daardoor niet van te laten weerhouden om voor een tussenjaar te kiezen. Petra Cubretovic van EF Education First onderschrijft dat advies: "Een tussenjaar is voor studenten met het oog op hun toekomst van onschatbare waarde en betaalt zich alleen al om die reden altijd terug."

 

EF Education First werd opgericht in 1965, is wereldwijd marktleider op het gebied van internationaal onderwijs en heeft 400 scholen in meer dan 50 landen. Met 15 verschillende divisies en non-profit organisaties biedt het bedrijf een breed aanbod aan taaltrainingen, academische programma's en culturele uitwisselingen.

 

EF Education First heeft als missie taal- en cultuurbarrières te doorbreken en werkt graag samen met partijen die deze missie delen. Dat geldt bijvoorbeeld voor UNAOC (een orgaan van de Verenigde Naties), Harvard University en de University of Cambridge. Ook is EF Education First de officiële taalopleider van de Olympische Winterspelen in Sochi en het WK Voetbal in Brazilië.

 

www.ef.nl

www.nuffic.nl

 

Dit persbericht is gedistribueerd door ANP Pers Support  

 

                                                                                                Home

 

www.perssupport.nl/apssite/permalink/76425