Televizier introduceert praatcijfers als aanvulling op kijkcijfers
10-10-2013 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3329 | Tags:

Over welke tv-programma’s wordt op dit moment het meeste getwitterd? En wat zegt Nederland dan? Kijkcijfers zijn inmiddels een bekend fenomeen; Televizier introduceert nu praatcijfers. Deze zijn live te volgen op Televizier.nl.Wat zijn op dit moment de spraakmakendste programma’s? Gebeurt er ergens op televisie iets opvallends en komt twitterend Nederland in actie? En wat wordt er dan gezegd? Televizier laat zien welke tv-programma’s op Twitter het meest worden besproken. De top-10 is actueel en wordt constant ververst, zodat de ontwikkelingen op de voet te volgen zijn.

 

Jeroen de Goeij, chef redactie van Televizier: “Het is voor het eerst dat de Nederlandse tv-kijker live kan volgen welke programma’s de tongen losmaken. Onze top-10 laat in een oogopslag zien welke programma’s op dat moment spraakmakend zijn. Je weet meteen wat de volgende ochtend het gesprek van de dag wordt. De tv-kijker hoeft nu niets leuks meer te missen.”

 

Zo werkt het

Televizier bestudeert de Praatcijfers van 18.30 tot 1.00 uur, de belangrijkste tv-uren van de dag. Daarbij worden alle tweets verzameld die gaan over programma’s van de tien belangrijkste zenders van Nederland. Het vergaren ervan begint vijf minuten voor de start van een programma en eindigt 10 minuten na afloop. Tweets worden verzameld op basis van zoekwoorden, zoals de programmanaam, de relevante hashtag(s) en de namen van presentatoren en/of gasten. Alle gegevens worden gepresenteerd in een handige top-10, die altijd actueel is en live wordt ververst.

 

Analyse Praatcijfers

Daarmee houdt het werk van Televizier niet op. De redactie maakt elke ochtend een analyse van het televisieaanbod van de avond ervoor, waarbij zowel de traditionele kijkcijfers als Televizier Praatcijfers worden besproken. Daarbij worden ook de opmerkelijkste tweetjes uitgelicht, zodat meteen duidelijk wordt waarom een programma veelbesproken was.

 

Meest recente kijk- en praatcijfer nieuwtjes

Sprakeloos met Arie Boomsma maakt nette start
SBS6 scoort met nieuwe serie Under the Dome

Epke Zonderland trekt 1 miljoen kijkers

 

Augustus 2013

Een glansrol in de Praatcijfer top-10 was er voor de sportuitzendingen. Samen waren die waren goed voor 157.000 tweets, een kleine 30% van het totale aantal tv-tweets in september (561.058 tweets).  De absolute nummer 1 was de voetbalwedstrijd Barcelona-Ajax, met een totaal van 56.021 tweets en een uitschieter van 1.033 tweets per minuut. Op de plekken twee en drie stonden achtereenvolgens de wedstrijd Andorra-Nederland (36.433 tweets) en Estland-Nederland (25.081 tweets).

Opvallend is dat een klein aantal programma’s voor het gros van de tweets zorgt. De vijf meest besproken programma’s van september waren Goede Tijden, Slechte Tijden, The Voice of Holland, Expeditie Robinson, So You Think You Can Dance en Boer Zoekt Vrouw. Opgeteld leverden ook deze programma’s ruim 157.000 tweets op.


Download de infographic met alle wetenswaardige feitjes

Lees de analyses van Televizier

 

www.televizier.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie