VARA: Pierre Bokma is Rijkman Groenink in De Prooi
23-09-2013 11:27:58 | Door: Nico Scherphuis | hits: 5615 | Tags:

 

Vanaf 19 oktober is bij de VARA op Nederland 2 de driedelige televisieserie De Prooi te zien, over bankier Rijkman Groenink en de val van ABN AMRO. De serie is geschreven door Frank Ketelaar (‘Overspel’) en geregisseerd door Theu Boermans (‘De uitverkorene’). De Prooi is een klassieke tragedie én een psychologische en financiële thriller. De hoofdrol wordt vertolkt door Pierre Bokma, die eerder een Emmy Award voor beste acteur won voor zijn rol in De uitverkorene. Andere rollen zijn weggelegd voor Victor Löw als Nout Wellink, directeur van De Nederlandse Bank en Anniek Pheifer, als Groeninks persoonlijk assistente Julia Bouwens.

 

De serie is gebaseerd op de bestseller van Jeroen Smit en vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van Rijkman Groenink, die in 2000 aantreedt als opvolger van bestuursvoorzitter Jan Kalff. Met zijn rücksichtsloze, ambitieuze koers om de bank in de top vijf van grootste internationale banken te krijgen, blijkt hij al snel met vuur te spelen. Grote overnames kosten de bank meer geld en leveren minder op dan gecalculeerd. De waarde van de bank daalt enorm. In die tijd ontspint zich een reeks dramatische gebeurtenissen, waarbij Rijkman Groenink alles op alles moet zetten om de verkoop en opsplitsing van ABN AMRO te voorkomen.

 

Als invalshoek is het perspectief van Rijkman Groenink gekozen. De Prooi is een eigentijds koningsdrama over het actuele thema van de bankencrisis. In de serie is te zien hoe blinde ambitie de achilleshiel vormt van Rijkman Groenink. Vooral zijn gebrek aan empathisch vermogen wordt hem en de bank bijna fataal.

 

Overige rollen in De Prooi worden vertolkt door Hubert Fermin (Jan Kalff), Paul Kooij (Wilco Jiskoot), Reinout Bussemaker (Rijnhard van Tets), Joop Keesmaat (Frits Fentener van Vlissingen), Guusje Eijbers en Mylene Duijvestein.

 

De Prooi is de nieuwe serie van een gelauwerd team: Frank Ketelaar en Theu Boermans, makers van de met een Prix Europa onderscheiden televisiefilm De uitverkorene, hebben de handen opnieuw ineengeslagen. Frank Ketelaar liet eerder met onder meer Bij ons in de Jordaan zien dat hij intrigerende scenario's kan schrijven op basis van bestaande personen en affaires.

 

Toneel- en filmregisseur en acteur Theu Boermans is artistiek leider van het Nationale Toneel in Den Haag en regisseerde eerder onder meer de televisieserie De Partizanen.

 

Cast
Rijkman Groenink:  Pierre Bokma (De uitverkorene,
’t Schaep)
Nout Wellink:    Victor Löw (Lek, Plan C)
Julia Bouwens:   Anniek Pheifer (Bellicher: Cel, Wijster)
Jan Kalff:  Hubert Fermin (Den Uyl en de affaire Lockheed)
Frits Fentener van Vlissingen: Joop Keesmaat (Den Uyl en de affaire Lockheed)
Wilco Jiskoot:   Paul Kooij (Ja Zuster, Nee Zuster)
Rijnhard van Tets:   Reinout Bussemaker (Lijn 32)

 

Crew
Regie:   Theu Boermans
Scenario:    Frank Ketelaar
Producent:    IDTV Drama
Creative producer:   Idse Grotenhuis
Eindredactie VARA:    Robert Kievit

 

De Prooi is een coproductie van IDTV Drama en de VARA en wordt uitgezonden op 19 oktober, 26 oktober en 2 november om 20.20 uur op Nederland 2.

 

De serie is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds en het Media Programme.

           
www.vara.nl

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie