Catawiki: Veiling 150 jaar Uitgeverij Kluitman
18-04-2014 12:37:37 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4525 | Tags:

 

Het is deze week precies 150 jaar geleden dat kinderboeken Uitgeverij Kluitman door de grondlegger Pieter Kluitman werd opgericht. Daarmee is Kluitman een van de oudste zelfstandige uitgeverijen van kinderboeken in Nederland. Speciaal voor deze 150e verjaardag organiseert online veilinghuis Catawiki vanaf vandaag een unieke Kluitman veiling met vele historische uitgaven van bekende kinderboeken als Dik Trom, Kruimeltje, Pietje Bell, Afke's Tiental en De Kameleon reeks.

 

Dik Trom

In 1891 gaf Kluitman het kinderboek 'Uit het leven van Dik Trom' voor het eerst uit. Het door C. Joh. Kieviet geschreven boek is sindsdien misschien wel het populairste Nederlandse kinderboek aller tijden. Dik Trom is sinds 1891 continu verkrijgbaar geweest in de boekhandels en in 2000 verscheen de 100e druk van dit boek. Veilingmeester Heine Scholtens van Catawiki verwacht dan ook dat er tijdens de veiling veel geboden zal worden op een aantal prachtige antiquarische exemplaren van Dik Trom.

 

Bijzondere boeken
Ook wordt er veel belangstelling verwacht voor het boek Het Jongenskamp dat behoorde tot de bibliotheek van oud-minister Norbert Schmelzer. Hij schreef als kleine jongen zijn naam en telefoonnummer op de titelpagina van het boek. Daarnaast zijn de zeven jongensboeken die schrijver C. Goudriaan heeft voorzien van een signatuur en opdracht aan zijn dochter erg bijzonder.

 

De Kluitman veiling duurt nog tot en met 22 april

 

www.catawiki.nl/kluitmanveiling

www.catawiki.nl

www.kluitman.nl

 

Banner