Vier producties van Pieter van Huystee Film & TV in première op IDFA 2013
21-10-2013 16:09:10 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3705 | Tags:

  

 

Op het 26ste International Documentary Festival Amsterdam, van 20 november t/m 1 december, gaan vier producties van Pieter van Huystee Film & TV in première: Grenzen van Jacqueline van Vugt, Ne me quitte pas van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden en Shado’man van Boris Gerrets.

 

GRENZEN
We kennen allen het ongemak bij het naderen van een grens. Je moet je onderwerpen aan de grenswachten. Hoewel je weet dat alles in orde is, heb je je leven niet eigen hand. De film Grenzen (Borders) van Jacqueline van Vugt volgt de zestienjarige Clara die door Nederland is uitgezet op haar reis terug naar Nigeria. Vandaar maakt Van Vugt de lange tocht die vele migranten maken via Niger, Burkina Faso, Mali, Senegal, Mauritanië, Marokko, Spanje, Frankrijk en België naar Nederland. Steeds weer worden grenzen gepasseerd en moeten de passanten zich onderwerpen aan macht en willekeur. Grenzen draait in de IDFA competitie voor Nederlandse documentaires.Voor meer info: zie website. Première IDFA: do 21 nov, 20.00 uur, Munt 11.

 

FOTO-EDDY
Fotograaf Eddy de Jongh (1920-2002) verwierf in de jaren zeventig en tachtig bekendheid met zijn onopgesmukte portretten van vele prominenten. Vrij Nederland publiceerde zijn foto’s bij de interviews van Bibeb, het NOS Journaal toonde zijn portretten achter de nieuwslezer. In Foto-Eddy laat zijn zoon David zien hoe zijn vader, die als enige van zijn joods gezin de Tweede Wereldoorlog overleefde, zich dankzij de fotografie staande wist te houden. Terwijl zijn leven werd overschaduwd door conflicten, faillissementen, verbroken relaties en verslavingen, creëerde hij in zijn werk een wereld vol humor, avontuur en schoonheid. Foto-Eddy draait in de IDFA competitie voor Nederlandse documentaires. Voor meer info: zie website Première IDFA: 26 nov, 20.15 uur, Tuschinski 2.

 

NE ME QUITTE PAS
Een tragikomische ode aan de mislukking. In een dorpje aan het einde van België delen de Vlaamse Bob en de Waalse Marcel met verve eenzaamheid, humor en drankzucht. Zelfmoord is volgens hen de beste oplossing als het echt niet meer gaat. Dan maken ze er samen een eind aan en ze weten ook al waar: onder de levensboom van Bob. Ne me quitte pas, een film van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, begon als een crowdfunding project. Nu draait het drama over leven aan de rand van de samenleving in de IDFA competities voor internationale en Nederlandse documentaires en brengt Mokum Film hem later uit in de bioscopen. Voor meer info: zie website Première IDFA: 23 nov, 16.00 uur, Munt 11.

 

 

SHADO’MAN

Een groep dakloze vrienden, die zichzelf de Freetown Streetboys noemen, probeert ’s nacht te overleven in de straten van Sierra Leones hoofdstad. Ze zijn veroordeeld tot een leven van bedelen. De jongens en meiden, van jongs af aan verwaarloosd en uitgestoten, moeten ernstige fysieke en psychische problemen overwinnen. Shado’man, een documentaire van Boris Gerrets, duikt in innerlijke wereld van elk van de vrienden en toont de waardigheid van mensen in onmenselijke omstandigheden. De aangrijpende film draait in de IDFA competities voor internationale en Nederlandse documentaires. Voor meer info: zie website Première IDFA: 22 nov, 20.15 uur, Munt 11.

 

www.pvhfilm.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie