VPRO: Tegenlicht, Uw persoonlijke data zijn goud waard
24-10-2013 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3542 | Tags:

Overal en altijd wordt er informatie over ons verzameld en opgeslagen. Via mobiele telefoon en computer wordt elke stap die we zetten, vastgelegd, bewaard en geanalyseerd. Onder meer door bedrijven als Google, Facebook, Apple en Twitter. Deze persoonlijke data worden niet zomaar bewaard. Er zijn waardevolle nieuwe toepassingen voor, en die zorgen ervoor dat onze persoonlijke data goud waard zijn.

 

Al die persoonlijke data, datacenters vol, vormen het hart van wat Big Data heet. Een schat aan waardevolle nieuwe inzichten, afgeleid uit onze locatiegegevens, e-mails, foto’s, sms’jes en wat we nog meer digitaal produceren. Onze persoonlijke data worden echt niet alleen gebruikt om ons op maat gesneden advertenties te sturen. Ze worden toegepast om ons toekomstige gedrag te voorspellen. Door slimme analyses van alle gedragssporen die we achterlaten via onze mobiele telefoon en computer, wordt afgeleid wie we zijn. En dat blijkt niet zo moeilijk. De Universiteit van Cambridge kan bijvoorbeeld, alleen door te kijken op welke like buttons we klikken op Facebook, zien of je homoseksueel bent, ook al ben je daar zelf nog niet voor uitgekomen. De supermarkt kan op basis van veranderend aankoopgedrag met je klantenkaart voorspellen of je zwanger bent, soms nog voordat je het zelf weet.

 

Het voorspellen van menselijk gedrag, mogelijk gemaakt door al onze persoonlijke data, kan helpen om steden beter te ontwerpen, ziektes of criminaliteit te bestrijden en oorlogen te voorkomen. Maar als al die persoonlijke data zo waardevol zijn, wordt het dan niet eens tijd dat we de controle erover terugkrijgen? En ook zelf een deel van opbrengst opstrijken?

 

Tegenlicht: 28 oktober, ca. 21.00 uur, Nederland 2

Regie: Martijn Kieft

 

www.vpro.nl    

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie