Vtel telecom: Eerste integratie telecom en zorg-ICT voor huisartsen
22-04-2014 13:56:46 | Door: Nico Scherphuis | hits: 2841 | Tags:

Telecomspecialist Vtel telecom en zorg-ICT leverancier PharmaPartners slaan de handen ineen om de bereikbaarheid van huisartspraktijken te helpen vergroten. Tijdens de Huisartsbeurs tekenden zij een inten-tieverklaring. Het is de eerste keer in Nederland dat een verregaande inte-gratie tussen een huisartsinformatiesysteem (Medicom) en een telecomop-lossing (Vcares) tot stand komt.

 

Bereikbaarheid en beschikbaarheid is voor huisartsenposten en huisartspraktijken een belangrijk thema. Volgens de meest actuele richtlijn van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) moet een huisartspraktijk 6 uur per dag bereikbaar zijn. Een patiënt moet altijd te woord worden gestaan door een „medisch kundig persoon? en in geval van spoed moet de beller binnen 30 seconden een medewerker aan de telefoon hebben. En dat terwijl het aantal telefoontjes op de praktijk en bij de huisartsenpost alleen maar toeneemt. PharmaPartners en Vtel onderkennen dit probleem en pakken het samen aan.

 

De aanpak

De integratie tussen huisartsinformatiesysteem Medicom van PharmaPartners en telecomoplossing Vcares van Vtel bestaat uit 4 onderdelen:

1) Integratie van Medicom en telefonie. Dit maakt een betere afhandeling van in- en uitgaand belverkeer mogelijk. Het medisch dossier van de beller wordt automatisch geopend en de medewerker van de huisartspraktijk kan
de patiënt direct vanuit het dossier bellen.

2) Geautomatiseerde triage door middel van Voice Response. De beller geeftvia een geautomatiseerd systeem aan wat de aard en urgentie van de klacht is. Hierdoor kan het telefoontje direct naar de juiste hulpverlener worden
geleid en deze heeft al de nodige achtergrondinformatie bij aanvang gesprek.

3) Sturing en verantwoording. Door de integratie van Medicom en Vcares kan de telefonische bereikbaarheid beter in kaart worden gebracht. Op basis van deze managementinformatie kan de huisartspraktijk de bereikbaarheid verder verbeteren. Zorgverzekeraars stellen hier steeds meer eisen aan.

4) Rijkere dossiervorming. Na toestemming van de patiënt kan de huisarts-praktijk telefoongesprekken opnemen en aan het patiëntendossier toevoegen.

 

Hier heb ik lang op gewacht

Rob Beumer, huisarts in Best: "Hier heb ik lang op gewacht. Een integratie als deze betekent een enorme verbetering van de service. De praktijkmedewerkers kunnen bovendien beter anticiperen op de hulpvraag, waardoor de kans op fouten afneemt. Door de managementinformatie en analyses op bijvoorbeeld wachttijden, kunnen
we gerichte instructie geven aan medewerkers en interne processen verbeteren."

 

 

www.pharmapartners.nl 

www.totalspecificsolutions.nl

www.vtel.nl

 

 

Banner