Wecycle/PostNL: Inzamelprimeur kleine elektrische apparaten
02-09-2013 14:04:26 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3739 | Tags:

De gemeente Leeuwarden, Wecycle, Omrin en PostNL starten vandaag een inzamelproef voor kleine elektrische apparaten. Inwoners van Leeuwarden kunnen hun afgedankte kleine elektrische apparaten voortaan ook kwijt in inleverbakken die hangen onder brievenbussen verspreid over de gemeente. Hiermee bieden de partijen inwoners het gemak om oude of kapotte kleine apparaten, zoals mobiele telefoons, föhns, mp3-spelers en elektrisch speelgoed, dichtbij huis in te leveren. Het doel van de proef is inwoners bewuster te maken van het belang van recycling en hen te stimuleren apparaten apart in te leveren. De proef duurt een jaar.

In Nederland belandt jaarlijks 35 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in de vuilnisbak. Dat is zo'n 2 kilo per persoon. Doelstelling van de inzamelproef in Leeuwarden is de hoeveelheid e-waste per persoon dat nu tussen het restafval verdwijnt, te halveren. Door gescheiden in te leveren kunnen afvalverwerkers de apparaten voor meer dan 75 procent recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

 

Onderzoek: locatie dichtbij huis verlaagt inzameldrempel
Uit recent onderzoek van TNS Nipo, onder ruim 500 Leeuwarders, blijkt dat 74 procent geneigd is (meer) afgedankte kleine elektrische apparaten in te leveren indien daarvoor dichtbij huis meer mogelijkheden zijn. Deze inzamelproef biedt de inwoners van Leeuwarden de mogelijkheid dichtbij huis in te leveren.

 

Samenwerking
De samenwerkende partijen delen de ambitie onze leefomgeving duurzamer te maken en dragen allen op eigen wijze bij aan de proef. Leeuwarden maakt het mogelijk de proef in haar gemeente uit te voeren. Wecycle coördineert en financiert de proef vanuit het Wecycle-fonds. Omrin zorgt voor de duurzame afvalinzameling van Friesland. PostNL stelt de locaties onder de brievenbussen beschikbaar en leegt de inleverbakken.

 

Voor meer informatie over de inzamelproef en de locaties van de brievenbussen met inleverbakken: wecycle.nl/leeuwarden.

 

Citaten

Isabelle Diks, wethouder Milieu van de gemeente Leeuwarden: "De gemeente Leeuwarden houdt duurzaamheid hoog in het vaandel. Het zoeken naar oplossingen voor een betere afvalscheiding mét het behoud van waardevolle grondstoffen sluit hier haarfijn bij aan. Ik ben er daarom trots op dat deze landelijke inzamelproef in Leeuwarden start!"

 

Jan Vlak, directeur Wecycle: "Wecycle streeft voortdurend naar meer gemak bij het inleveren van e-waste. Mensen willen graag dichtbij huis inleveren. De inzamelproef in Leeuwarden draagt hieraan bij."

 

John Vernooij, algemeen directeur Omrin: "Omrin haalt als afvalverwerker zoveel mogelijk grondstoffen uit het afval, zodat deze kunnen worden hergebruikt. Hierdoor dragen we bij aan een duurzame samenleving."

 

Erna Meijer, directeur PostNL Autobedrijf: "We zetten graag een stap extra als het om verantwoord ondernemen gaat. Daar is deze inzamelproef een voorbeeld van. Hoe mooi is het om voor dit initiatief de toegankelijkheid en herkenbaarheid van onze brievenbussen te benutten."

 

www.wecycle.nl

 

Dit persbericht is gedistribueerd door ANP Pers Support  

 

                                                                                               Home

 

www.perssupport.nl/apssite/permalink/77129